Hrvatski radio

Radio Zadar

Novalja: U preventivnom testiranju otkriveno da je odgojiteljica zaražena

04.09.2020.

19:43

Autor: hina

Marko Dimic/PIXSELL ( ilustracija)

Marko Dimic/PIXSELL ( ilustracija)

Foto: - / -

U preventivnom testiranju na covid-19 među 75 djelatnika odgojno-obrazovnog sustava u jedne odgojiteljice u Dječjem vrtiću u Novalji otkrivena je zaraza koronavirusom, zbog čega je taj vrtić danas zatvoren, dezinficirat će se i početi s radom u ponedjeljak, priopćio je gradski stožer Civilne zaštite

Kako je za Hinu rekao načelnik Marijan Šuljić, u samoizolaciji je ta odgojiteljica i desetero djece iz njezine grupe, a vrtić će po preporuci epidemiologa raditi za sve ostale jer nije razvila simptome bolesti i radila je jedan dan.

Bio je to jedini pozitivan nalaz među 75 testiranih zaposlenika odgojno-obrazovnog sustava koji su po nalogu Stožera uoči nove akademske godine preventivno testirani na covid-19.

Na akciju preventivnog testiranja Stožer se odlučio, kako je rekao Šuljić, zato što u školama i vrtićima rade ljudi koji su na razne načine mogli doći u kontakt s virusom budući da među njima, na primjer, ima i onih koji imaju apartmane za iznajmljivanje i koji su se bavili turizmom.


Osim toga, u Novalji je 12 aktivnih slučajeva, 11 iz evidencije i jedna osoba koja je u Novalji u samoizolaciji u vlastitom smještaju jer u tom gradu nema prebivalište. Dvije osobe su nedavno ozdravile, a u samoizolaciji ih je 48.
Među aktivnim slučajevima četiri su osobe iz naselja Metajne, a među njima je i odgojiteljica.

S obzirom na to da je u Metajni dosad otkriveno devet slučajeva zaraze koronavirusom, Stožer Novalje odlučio je danas da će ondje komunalno redarstvo sljedećih dana detaljnije kontrolirati provođenje protuepidemijskih mjera, posebno u ugostiteljskim objektima i prodavaonicama.


Razlog je i što je u sinoćnjoj kontroli utvrđeno da tri ugostiteljska objekta ondje ne provode protuepidemijske mjere nošenja maski. Za potrebe djece od petog do osmog razreda osnovne škole Grad Novalja kupio je 400 komada dvoslojnih pamučnih zaštitnih maski te tri otirača za dezinfekciju obuće pri ulasku u školu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.