Hrvatski radio

Radio Zadar

Nova cesta iznad Bilog briga: otimanje polja ili razvoj grada ?

16.03.2022.

11:05

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Gradsko vijeće Zadra

Gradsko vijeće Zadra

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Žustra rasprava jučer na sjednici Gradskog vijeća oko plana Hrvatskih cesta o izgradnji četverotračne ceste iznad Bilog briga. Dok oporba smatra kako se time ruše pluća grada i pogoduje budućim investitorima, predstavnici vlasti tvrde da se grad mora širiti i da nema drugog načina rješavanja prometnih gužvi u tom dijelu grada. 

"Ta zaobilaznica ne zaobilazi nikoga nego ruši i prekida najplodnija polja iznad postojeće zaobilaznice. Ništa s time niste dobili nego samo širi građevinsko područje koje će biti od koristi investitorima, nikako građanima Zadra" - ustvrdio je nezavisni Enio Meštrović. Podržali su ga iz Akcije mladih i SDP-a poručivši kako nisu protiv razvoja grada ali žele bolje promišljanje korištenja gradskog prostora. Gradonačelnik Branko Dukić na to je s govornice upitao kako će se drugačije grad širiti i razvijati ? Naveo je kako je ulica Hrvatskoga sabora usko grlo grada kojim dnevno prođe 17 tisuća vozila. Sad imamo jedinstvenu priliku za budućnost da se popravi protok vozila i sigurnost pješaka, dodaje. Zašto ne iskoristiti mogućnost koju nude Hrvatske ceste upitao je ? 

Nezavisni Enio Meštrović i gradonačelnik Dukić : 

Iz rasprave na Gradskom vijeću

Na sličan način oporba je "srušila " i prijedloge odluka o uređenju dijela Kožina i izgradnje sportske dvorane za TŠC na Meladi. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.