Hrvatski radio

Radio Zadar

Nove ideje za razvoj otočnog turizam

12.04.2013.

14:23

Autor: Suzana Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U cilju produžetka turističke sezone, neke turističke zajednice okreću se kulturnim, neke zabavnim a neke sportskim sadržajima. Pažani su se primjerice uz ostalo okrenuli obnovi srednjevjekovne kulturne baštine, a Tkonjani sportskim zbivanjima.

Cijelu zimu mladi Pažani - članovi udruge Paška alka uvježbavali su plesove i igre temeljene na arhivskim zapisima, sve kako bi za novu sezonu obogatili projekt premijerno predstavljen prošloga ljeta - Pag srednjevjekovni grad. Angažirani su stručni suradnici od povjesničara do djelatnika Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba koji su izradili odore. Ivana Portada iz paškog Centra za kulturu. 

"Pripremaju se stara paška jela, izvode stari plesovi, imamo čitav niz igara koje smo obnovili prema arhivskim zapisima. U mnogim igrama mogu sudjelovati gledatelji zato što su zanimljive i jednostavne. Imati ćemo i turnir u streličarstvu i druge jednostavne igre u kojima će moći sudjelovati posjetitelji..."

Na Pašmanu se pak drže iskušanog recepta sa Škrapingom. Nakon trekera koji su prošlog mjeseca napunili otočne apartmane u sklopu te utrke, sad TZ općine Tkon okuplja bicikliste. U nedjelju će se održati biciklistička utrka MTB Felt trofej. Sportaši su najbolji turistički promotori, tvrdi direktor TZ-a Lenko Ugrinić. Start utrke je u Tkonu u 12 sati i 30 minuta.

"Vozi se u dvije kategorije: rekreativci voze manji krug 13 kilometara i sportaši u elit-klasi voze 25 kilometara. Pozivamo sve ljubitelje bicilkizma, mogu se opredijeliti za jednu lakšu ili za jednu zahtjevniju stazu koju će voziti profesionalci."

Vozit će se panoramskom bijelom cestom s koje se pruža pogled na Kornate s jedne a na Pašmanski kanal s druge strane, što će , nadaju se Tkonjani , bicikliste vratiti na Pašman, ovaj put s njihovim obiteljima i prijateljima u sezoni.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.