Hrvatski radio

Radio Zadar

Nove lampice blješte ispod 30 tona novih ploča

14.02.2019.

08:51

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: Tristar , SJM

foto: Tristar , SJM

Foto: - / -

1691 nova led-lampa ugrađena je u zadarski Pozdrav suncu, instalaciju čija rekonstrukcija se ovih dana privodi kraju. Putem zamjene 264 ploče, od 1.listopada prošle godine djelatnici tvrtke Tristar ugradili su novih 30 tona stakla u zadarsku atrakciju.

Svaka ploča teška je 110 kilograma, nije ih bilo lako podizati i premještati, navodi direktor zadarskog Tristara Mladen Končurat. Obnovom i modernizacijom opreme omogućeno je kreiranje novih četverodimenzionalnih efekata: Pozdrav Suncu će imati vezu s orguljama da zvuk utječe na rad, i bit će moguća interakcija s posjetiteljima, na mjestima gdje sad ima 20 senzora slika će se promijeniti, bit će neki efekt. Ukoliko stanete na ploču pojavit će se neki krug ili neka kocka, nova dimenzionalnost na samom PS. Ugrađena je najnovija platforma, nakon starog Windows XP sustava je stavljen Windows 10, on će biti tehnološki aktualan sljedećih pet-šest godina, dok nas tehnologija ne pređe. Zadani smo gustoćom slike, autor Pozdrava Suncu je tražio da ne bude prejasna slika nego jedna interesantna igra svjetla - pojašnjava za naš program Končurat. Ističe kako će održavanje atrakcije neće biti problem jer se sve dijelove sada proizvode domaće snage.

Slijedi  još promjena stakla na malim planetima i spajanje na informatičku opremu u kontrolnoj sobi. Potom dovršetak dokumentacije, skidanje zaštitne ograde i predaja projekta investitoru - dodaje vlasnik tvrtke koja radi na održavanju instalacije već 10 godina. Za ovaj projekt iz gradskog proračuna izdvojit će se 3 milijuna 900 tisuća kuna, a krajnji rok za dovršetak je 31. ožujka. 

Pogledajte igru svjetla i zvuka sinoć na Pozdravu Suncu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.