Hrvatski radio

Radio Zadar

Nove nagrade zadarskim lutkarima

22.10.2018.

12:05

Autor: HRT Radio Zadar

foto: klz.hr

foto: klz.hr

Foto: - / -

Objavljene su nagrade sa 21. Susreta profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej, Susret se održavao u Čakovcu od , 15. – 19. listopada 2018. a Kazalište lutaka Zadar je sudjelovalo sa dvije predstave: „Nikomu pravo“ i „Kaštanka“. Osvojene su čak tri nagrade.

Najbolja scenska glazba: 

Mate Matišić za predstavu NIKOMU PRAVO, Kazalište lutaka Zadar

Najbolja glumačka ostvarenja : 

 Sara Lustig uloga KAŠTANKA predstava KAŠTANKA, Kazalište Virovitica i Kazalište lutaka Zadar 

Dominik Karakašić uloga Luka Aleksandri predstava KAŠTANKA, Kazalište Virovitica i Kazalište lutaka Zadar

 

Službeno obrazloženje žirija: 

Nagrada za scensku glazbu, Mate Matišić: Nikomu pravo, Kazalište lutaka Zadar 

Zanimljiva glazba s okusom tradicionalnog uspješno dočarava ali i proširuje predložak predstave, te se i tekstualno s njime stapa. Tako glazba kao nosač događanja preuzima važnu ulogu u ukupnosti predstave. Glazba je osmišljena na kvalitetan način, a izvedba uživo bi trebala tu kvalitetu dosljedno popratiti. 

Nagrada za glumačko ostvarenje: Sara Lustig, Kazalište Virovitica i Kazalište lutaka Zadar  

Animatorica Sara Lustig stopila se na zanimljiv način sa svojom lutkom Kaštanke: lutka kao prirodni produžetak glumičinog tijela a glumičino tijelo kao proširenje lutke. U tom sinaptičkom spoju kao da nastaju impulsi iz kojih se oba tijela – lutke i glumice – pokreću. Upravo ta mistična spona živog i neživog stvorila je dojam fluidnosti, beskrajne točnosti i ljepote. Besprijekorna animacija više je od dostupnog lutkarstva i na primjeru Kaštanke Sare Lustig imali smo jedinstvenu priliku ponovno promisliti animaciju i pomaknuti razumjevanje mogućeg korak dalje. 

Nagrada za glumačko ostvarenje: Dominik Karakašić, Kazalište Virovitica i Kazalište lutaka Zadar 

Karakašić je u Kaštanki odigrao lijepu i snažnu ulogu Luke Aleksanriča. Predstava kao cjelina gotovo da vapi za Karakašićem koji unosi i grubost i toplinu: Karakašić predstavu dovršava preuzimanjem završne scene u trenutku u kojem predstava kao cjelina skoro pa zaboravlja svoj početak. Karakašić predstavi daje ‘onu’ Rusiju na zanimljiv način koji je komisija odlučila nagraditi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.