Hrvatski radio

Radio Zadar

Nove ovisnosti potiskuju stare

14.12.2015.

12:22

Autor: S. Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

I u svijetu i kod nas trend je smanjivanja opijatskih ovisnika, ali problem su nove droge, koje na žalost ne možemo niti detektirati, a nemamo niti testove za to, upozorava voditeljica Službe dr Stela Klepac Erstić u povodu Mjeseca borbe pšrotiv ovisnosti.

Mjesec borbe protiv ovisnosti u Zadru završio je javno zdravstvenom akcijom Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje te njihovih partnera. U City Galleriji svi zaineteresirani mogli su saznati više o problemu bolesti ovisnosti i mogućnostima liječenja, a također i o resocijalizaciji liječenih ovisnika.

Zapošljavanje bivšeg ovisnika jedan je od najboljih načina povrataka u društvo, istaknuo je predsjednik udruge Porat, Siniša Kabić-Peters:

    Mogu reći da svi oni koji su završili neke programe i uspješno krenuli u fazu apstinencije svi su oni odlični radnici. Jako se trude, stalo im je da ih poslodavci vide u dobrom svjetlu jer im to nedostaje u životu i oko toga se dosta trude.

  U Službi za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje godišnje se liječi oko 600 ovisnika.

I u svijetu i kod nas trend je smanjivanja opijatskih ovisnika, ali problem su nove droge, koje na žalost ne možemo niti detektirati, a nemamo niti testove za to, upozorava voditeljica Službe dr Stela Klepac Erstić.

Najveći dio tih droga se naručuje preko interneta, nešto se kupuje u smart shopovima ...

  Iako se u posljednje vrijeme u Hrvatskoj povećava i broj ovisnika o kocki i internetu, odnosno internetskim sadržajima poput online igara ili društvenih mreža, Službi za prevenciju za pomoć  javlja se manji broj ljudi, najčešće roditelji u potrazi za savjetom kako pomoći svojem djetetu.
Prema rezultatima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uporabi droga i rizičnim čimbenicima među učenicima, hrvatski su učenici daleko iznad prosjeka u konzumiranju alkohola i pušenju cigareta. Stoga pri suzbijanju ovisnosti važnu ulogui dalje ima prevencija i edukacija od najranije dobi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.