Hrvatski radio

Radio Zadar

Nove pojedinosti o napadu našega pomorca na kolegu Indijca.

11.02.2019.

22:19

Autor:

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL, ilustracija

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

Na Mauricijusu je u pritvoru završio hrvatski pomorac, koji je navodno nožem nasrnuo na zapovjednika broda. Sindikat pomoraca Hrvatske otpočetka je uključen u slučaj, potvrdio nam je glavni tajnik SPH Neven Melvan.

Kako je objavio World Maritime News sve se navodno zbilo 4. veljače kada je pomorac nož dvaput zario u prsa kolegi iz Indije. Incident se dogodio kod francuskog otočnog departamana Reunion, a ranjeni Indijac helikopetrom je prevezen u bolnicu gdje mu je liječnički zbirnut i izvan je životne opasnosti. Osim da su upoznati s događajem u Sindikatu pomoraca Hrvatske nisu nam mogli reći više pojedinosti. U dogovoru s obitelji i odvjetnikom koji brani našega pomorca nećemo za sada davati izjave. Mogu samo reći da je u cijeli slučaj uključeno i naše Ministarstvo vanjskih poslova, te su upoznati svi relevantni koji su trebali biti. Neka se slučaj rasplete do kraja, pa ćemo moći reći više o tome, rekao nam je Melvan.

O ovom događaju 

Glavni tajnik SPH-a osvrnuo se i na napise medija kako talijanske vlasti provode istragu nad zapovjednikom tankera, navodno Hrvatu, jer sredinom siječnja nije pružio pomoć brodolomcima blizu libijske obale. Tada se utopilo više od stotinu migranata, među kojima je bilo i djece. Neven Melvan kaže kako se Sindikatu nije obratio nitko za pomoć, te da o cijelom slučaju zna jedino iz medija. 

Jedino mogu komentirati da je cijela priča prilično površno složena. Smatram ovo još jednim pritiskom na hrvatske pomorce. Gledajte, u takvim akcijama traganja i spašavanja postoje tonski zapisi, zna se točno tko i kada je uputio zapovijed nekom zapovjedniku ili nekom brodu da pristupi traganju i spašavanju. Mislim da je ovo "ispaljeno" iz ustiju političara prilično površno i neka se napravi poštena istraga i neka se naprave svi izvidi u audiozapise i ostalo,pa tek onda možemo razgovoarati je li pomorac kriv ili nije. Na ovakav način ne bih volio kalkulirati, kaže Melvan.  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

16 h

Nadin 2022

Kušanje vina