Hrvatski radio

Radio Zadar

Novi Centar u Telašćici uskoro, ali bez sky-walka nad liticama

21.02.2022.

12:01

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Park prirode Telašćica / Radio Zadar

U Parku prirode Telašćica uskoro nova ponuda - do početka sezone svoje izložbene dvorane i galerije posjetiteljima bi trebao otvoriti Interpretacijsko-edukacijski centar Grpašćak.  Multimedijalne dvorane s prikazom flore i faune Telašćice i Dugog otoka, igraonice za djecu, kula s pogledom na Kornate i zadarski arhipelag te suvenirnica– sadržaj je koji nudi novi centar.

Bivša vojna utvrda je prenamijenjena, dograđen je potpuno novi kompleks koji će posjetitelje navoditi na kružni tok. Ravnatelj Parka Krešimir Rašan o dovršetku radova vrijednih 25 milijuna kuna, osiguranih većim dijelom iz EU -fondova: 


Posjetiteljski centar je pred samim otvaranjem, očekujemo da bi se to trebalo dogoditi pred sam početak sezone, negdje iza Uskrsa. Prošlu godinu su završili svi građevinski grubi radovi i dobar dio interijera, sad je ostao vrlo mali dio interijera za urediti, nakon toga slijede tehnički pregledi i uporabna dozvola.

Ravnatelj Krešimir Rašan

Budući posjetitelji ipak neće moći uživati u pogledu kroz stakleni pod zatvorenog sky-walka izbačenog nad 30-metarskim liticama Dugog otoka, potvrdio nam je ravnatelj Rašan. Navodi kako prvobitno zamišljeni projekt nije u potpunosti i realiziran : 

Jedan segment objekta je trebao ići izvan ruba stijena tako da bi on bio praktički zatvoreni sky-walk – stakleni pod i vi ste trebali biti izvan strmine na visini od 30-ak metara što bi imalo svoje draži, međutim zbog prostornog plana koji to nije dozvoljavao morali su taj projekt malo skratiti i sada je on takav kakav je.

Ravnatelj Rašan

Ravnatelj Rašan

Zanimljivo je i da Uprava parka ima problema sa zapošljavanjem vozača mini-busa koji bi posjetitelje trebao prevoziti od jezera Mir do centra na Grpašćaku. Rašan razlog vidi u malim plaćama u javnim ustanovama: 

Ravnatelj Rašan

Inače u budućem IE Centru posao će pronaći 5 otočana, a poticaj otočnom gospodarstvu bit će i plasman domaćih proizvoda dugootočnih obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.