Hrvatski radio

Radio Zadar

Novi doživljaj - kazalište sjena u Zadru

05.03.2019.

12:37

Autor: Anita Perica

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

Foto: - / -

Zadarsko kazalište lutaka ima novu predstavu – Jakov neustrašivi, u režiji Fabrizia Montecchija. Radi se o suvremenom teatru sjena koji je zadarskom kazališnom timu potpuno novo iskustvo, a prema najavama s današnje konferencije za novinare i publika bi trebala otkriti potpuno novi svijet.

Govoriti o smrti uvijek je teško no predstava Jakov neustrašivi tu nam tematiku približava nježno i postupno, kroz animaciju. U središtu priče je dječak Jakov koji je, da bi spasio svoju bolesnu baku, pokušao nadmudriti smrt. Iznijeti jednu vrstu manje poznatog scenskog jezika – jezika sjena, i to djeci, dvije su važne osobitosti ovoga projekta – ističe redatelj Fabrizio Montecchi:

       …time teatar za djecu nije više samo mjesto zabave i zadovoljstva, što je sasvim u redu, već postaje i mjesto promišljanja, s djecom se obrađuju teme, a teatar je prilika za razmišljanje o društvu i svijetu.

Za oboje glumaca, Vjeru Vidov i Dominika Karakašića, ovo je potpuno novo iskustvo, o zahtjevnom projektu Vjera Vidov ističe:

       Prvi put se susrećemo s 50 lutaka, a samo smo kolega i ja na sceni, međutim poslije naravno kroz probe točno znate gdje koja lutka stoji, koju lutku trebate uzeti onda to jednostavno krene vrlo lagano. Čast je raditi s Montecchijem, on se inače bavi delikatnim temama, čak i nasilje u obitelji, smrt, život, međutim to prenosi na scenu kao jednu poeziju. Nema tu ničeg zastrašujućeg ni strašnog.

Umjetničku viziju Fabrizia Montecchija u izvedbi zadarskog Kazalištalutaka moći ćete vidjeti već ovoga četvrtka, 7. ožujka, za kada je zakazana premijera.

foto: KLZ

foto: KLZ

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.