Hrvatski radio

Radio Zadar

Novi festival u ljetnoj ponudi

23.08.2016.

11:37

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije Natura Jadera i Infocentar Kula Buta priređuju ovaj petak i subotu prvi Festival Nature i kulture u Novigradu.

Voditeljica Info-centra Kula Buta Marija Sjauš Baždarić ističe kako se predavanjima i zabavnim programom javnosti želi predstaviti bogat biljni i životinjski svijet obližnjih parkova prirode te tradicijska bogatstva tog područja. Podsjeća da nije slučajno da je Info centar Kula Buta otvoren upravo u Novigradu:

             Novigrad je smješten u jednom od najljepših prirodnih okruženja u ovom dijelu Hrvatske, u  sredini romba kojeg čine 4 nacionalna parka i nekoliko prirodnih rezervata i svojevrsni je epi-centar natura područja budući da je omeđen Novigradskim i Karinskim morem, estuarijem Zrmanje, Kličevice, Ravnim Kotarima - dakle  jedno ogromno natura područje s posebnim vrstama staništa biljnog i životinjskog svijeta, kazala nam je Marija Sjauš Baždarić.

Festival će predavanjima i zabavnim programom ukazati na ova bogatstva i na ponudu tamošnjih obiteljskih gospodarstava u cilju razvoja održivog turizma ovog dijela Zadarske županije.

Iz priopćenja organizatora :

Festival FESTIVAL NATURE I KULTURE, Ljepota i umijeće življenja na prostorima Nature 2000 će se održati  26. i 27. Kolovoza 2016.g. (petak i subota) s početkom u 18 sati u staroj jezgri Novigrada, gradiću burne prošlosti podno tvrđave, i u Infocentru „Kula Buta“ Natura 2000. Festival je izložbeno-prodajnog karaktera , prezentacijskog i dakako edukacijskog . Imat ćete priliku upoznati se s lokalnim Opg-ovima, kreativcima , Kud-ovima , udrugama kao i stručnim predavačima. Dvodnevna manifestacija na kojoj će se posjetitelji upoznati s načinom pripreme i pečenja prisnaca-autohtonog proizvoda ovih krajeva,degustirati i kupiti razne proizvode (sir, srdelice, fritule , kroštule, prisnac, vino, med, rakije, likere, eterična ulja, biljne čajeve...),posjetiti Zavičajni muzej, izložbe kreativaca i likovnih umjetnika , poslušati stručna predavanja i nadasve dobro se zabaviti uz naš kulturno zabavni program.

Cilj festivala je prezentacija i promocija zaštićenih i Natura 2000 područja, ponajprije Novigradskog i Karinskog mora te njihove okolice, kao i njenih stanovnika , promocija kulturne i tradicijske baštine, te  podrška ekonomiji lokalne zajednice. FESTIVAL NATURE I KULTURE će u buduće biti nezaobilazan događaj u svrhu integracije zaštite prirode i održivog lokalnog društveno-gospodarskog razvoja kako bi zaštićena i Natura 2000 područja ostala očuvana za buduće generacije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.