Hrvatski radio

Radio Zadar

Novi gat i riva za oštre vinjeračke bure

27.07.2020.

13:00

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: SJM

foto: SJM

Foto: - / -

Radovi na sanaciji lučice u Vinjercu izdvajaju se od sličnih lučkih radova jer se izvode pod nadzorom konzervatora, kazao nam je voditelj radova, inženjer Zdravko Gender iz splitske tvrtke Akropolis. Radi se od druge polovice svibnja, dodaje.

Konzervatori iz Zadra su tražili da se očuva što veći dio izvornoga kamena s lukobrana. Koncept je bio da se  skine sav stari kamen, sve dobro sačuva, otpad baci, a stari kamen ponovno upotrijebiti za popločavanje partera lukobrana. Uspjeli smo sačuvati 50 posto izvornoga kamena i toliko je vraćeno. Podmorski dio je bio dosta nagrižen, dosta podlokan valovima i vremenom. Njega smo sanirali na način da smo izradili novu armirano-betonsku podlogu lukobrana, to je sada učvršćeno , zatvoreno, tako da sljedećih 100 godina najmanje će to trajati - pojašnjava nam tijek radova ing. Geder. 

Izazov graditeljima je bila i bura koja u ovom podvelebitskom kraju nosi sve pred sobom pa je lukobran posebno ojačan: Što se tiče bure, da bismo joj doskočili dio stare školjere je uklonjen i doveženo je 700 kubika novog kamena, sve gromade od 2-3 tone veličine, tako da sada nove bure ne mogu oštetiti ovaj lukobran - kaže voditelj radova.

I malo mjesno istezalište brodova je također obuhvaćeno projektom: Da bi bilo funkcionalnije, malo će se okrenuti smjer istezanja brodova, vratit će se na stari smjer onako kako je bilo prije 100 godina, pa će biti puno lakše i jednostavnije, baš prema starim fotografijama - naveo je za program Radio Zadra ing. Geder.

Mještani su zadovoljni što se ulaže u lučicu koja se nije, kažu, obnavljala od austrougarskih vremena. Obnova luke bit će razvojni poticaj u Vinjercu koje svoje mjesto na turističkoj karti traži  kao dio Rivijere Paklenica, uputila nas je Ivona Juranić-Dedić iz turističkog ureda Općine Posedarje: Tu spada općina Starigrad , Op Jasenice, Općina Ražanac, Općina Posedarje. Što se kapaciteta tiče najviše je objekata u domaćinstvu, od početka srpnja oni bilježe tek pad od 9 posto, pa se u kolovozu nadamo i rastu. Inače na području općine Posedarje imamo 1597 ležajeva, od toga u Vinjercu 293 -navodi naša sugovornica.  

Radovi na rekonstrukciji lučice u Vinjercu trebali bi biti dovršeni krajem ove godine, a u njih resorno ministarstvo preko Županijske lučke uprave ulaže 2,8 odnosno s PDV-om 3 i pol milijuna kuna.

 

 

 

ing. Geder o radovima u Vinjercu

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.