Hrvatski radio

Radio Zadar

Novi IPARD

24.01.2013.

15:12

Autor: ap

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Natječaj obuhvaća projekte za izgradnju i opremanje farmi, podizanje nasada voća, staklenika, skladišta- primjerice hladnjača, a mjera 103 odnosi se nt ulaganja u opremanje vinarija i pogona za preradu maslina i drugo

Za manje od mjesec dana bit će objavljen novi IPARD natječaj za mjere 101 i 103 s proširenim mogućnostima unaprjeđenja poslovanja poljoprivrednih gospodarstava. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju najavljuje ga za 15. veljače dok se još jedan krug Iparda očekuje u rujnu. 

Mjera 101 obuhvaća projekte iz primarne poljoprivredne proizvodnje kao što su izgradnja i opremanje farmi, podizanje nasada voća, staklenika, skladišta ili primjerice hladnjača dok se mjera 103 odnosi na preradu poljoprivrednih proizvoda poput ulaganja u opremanje vinarija i pogona za preradu maslina i to potencijalni ulagači dobro znajuističe Katarina Colić, privremena ravnateljica Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije osnovane kao pomoć poljoprivrednicima da se u svemu tome što bolje snađu odnosno povuku što više sredstava.

Prvi put petina ukupnog budžeta u mjeri 101 bit će osigurana za nabavu poljoprivredne mehanizacije. Prilika je to za mnoge poljoprivrednike da pod povoljnijim uvjetima moderniziraju i ojačaju svoju proizvodnju - kaže Colić. Uz spomenute novosti mjera 103 donosi još neke.

Analize IPARD programa ukazuju na sve bolju iskoristivost sredstava i darovnica. Ovaj natječaj uvod je u korištenje Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj uz nešto strože uvjete, ali i desetak puta više novca na raspolaganju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.