Hrvatski radio

Radio Zadar

Novi iskorak eskadrile : noćno letenje

28.04.2016.

16:32

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Napredna obuka noćnog letenja u planinskim uvjetima novi je iskorak Eskadrile helikoptera u obuci s NVG letenjem. Obuka se provodila na Velebitu, a završili s u je najprije iskusniji piloti, a kasnije i ostali nastavnici letenja - izvijestili su iz baze u Zemuniku.

Priopćenje o završenoj obuci i trenaži noćnog letenja u eskadrili helikoptera: 

U Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarni Zemunik 27. travnja  2016. završio je ciklus obuke i treninga kadeta i pilota u noćnom letenju uz pomoć uređaja za noćno letenje (NVG, Night Vision Googles) na helikopterima BELL-206 B.

          Obuka i trenaža ukupno je trajala tri mjeseca, a po prvi puta provodila se na najnovijoj NVG opremi koja je namjenski raspoređena u Eskadrilu helikoptera krajem 2015. godine i dio je donacije oružanih snaga Sjedinjenih američkih država. Tako su u zadnjih 100 dana letenja noću kadeti osposobljeni za temeljno NVG letenje, najmlađi nastavnici završili su naprednu NVG obuku dok je ostali iskusniji sastav eskadrile naprednu NVG obuku upotpunio s letenjem u planinskim uvjetima pomoću NVG opreme.  

 Napredna obuka noćnog letenja u planinskim uvjetima novi je iskorak Eskadrile helikoptera u obuci s NVG letenjem. Obuka se provodila na Velebitu, a završili su je najprije iskusniji piloti, a kasnije i ostali nastavnici letenja  kako bi u konačnici cijela eskadrila bila obučena za ovaj oblik letenja koji predstavlja najvišu razinu napredne obuke s NVG opremom.

Osposobljenost pilota za NVG letenje a pogotovo u planinskim uvjetima jedna je od najvažnijih sposobnosti kod uporabe helikopterskih snaga Zapovjednik Eskadrile helikoptera bojnik Krešimir Ražov kazao je kako NVG letenje osigurava  taktičku prednost u odnosu na protivnika.

               „Protivniku prilazite potpuno neprimjetno i za razliku od njega vi imate uvid u cjelokupnu situaciju. Kada vas u završnoj fazi i čuje on vas ne može precizno locirati što letačkim posadama pruža dodatno samopouzdanje. Osim vrlo važnog psihološkog učinka kod momenta iznenađenja noću, buka još dodatno dezorijentira protivnika jer se brže širi na sve strane (veća gustoća zraka zbog nižih temperatura), te onemogućava precizno lociranje izvora buke“, pojasnio je bojnik Ražov taktičke prednosti i mogućnosti  NVG letenja.

 

Zahvaljujući osposobljenosti i sustavnom treningu piloti Eskadrile helikoptera razvili su sposobnost  obučavanja i posada drugih zemalja čime se i na ovom području Zrakoplovna baza u Zemuniku potvrđuje kao baza visokih potencijala i mogućnosti.

 

Pored letačkih posada obuku održavanja NVG opreme završili su i zrakoplovni tehničari.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.