Hrvatski radio

Radio Zadar

Novi kabinet za obuku učenika i pomoraca

21.09.2018.

13:59

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Novi kabinet za obuku učenika i pomoraca

Novi kabinet za obuku učenika i pomoraca

Foto: - / -

Zadarska Pomorska škola napravila je još jedan iskorak u obrazovanju pomorskih kadrova - tijekom ljeta u potkrovlju škole uređen je novi kabinet za obuku. U njemu će do kraja studenog biti postavljen i novi nautički simulator za koji je Ministarstvo pomorstva izdvojilo 462 tisuća kuna.

 

Za kontrolnu ploču novog simulatora učenici će moći sjesti krajem studenog, a bit će to u novom kabinetu površine 100-injak četvornih metara čije uređenje je bilo vrlo zahtjevno. Radilo se cijelo ljeto, kazao nam je ravnatelj Svetko Perković462 tisuća kuna Ministarstvo je izdvojilo za navigacijski simulator i pripadajuću opremu. U simulaciji ćemo imati 6 brodova na kojima će se moći educirati učenici, po dvojica na svakom brodu, za istovremeno izvođenje vježbi koje u potpunosti oponašaju navigaciju na modernim brodovima, znači za 12 učenika odjednom, a u tom paketu je i 100 video materijala za edukaciju pomoraca. Međutim, Pomorska škola Zadar je potrošila isto toliko svojih sredstava za uređenje novog prostora u koji će biti smješten simulator,u potkrovlju, pa je obnovljen i dio školske zgrade, provedeno je 5 kilometara kabela za funkcioniranje mreže od 40 računala koja su povezana s tim simulatorom. Radili smo mukotrpno cijelo ljeto, čak smo i sami crtali arhitektonska rješenja, navodi neumorni ravnatelj zadarske škole koja polako ali sigurno postaje pravi centar za obuku pomoraca - kazao nam je Perković.

Prateći zahtjeve suvremene tehnologije, ali i propisa koji postaju sve zahtjevniji na području sigurnosti ljudi i brodova te zaštite mora, Pomorska škola Zadar u planu ima već novi projekt - nabavku brodostrojarskog simulatora: Bit će na razini identične funkcionalnosti kao što je strojarnica na brodu i za to se planira potrošiti identičan iznos kao ovogodišnje ulaganje. Dalje mislimo kupiti jedno plovilo gdje bi se uz učenje elementarnih pomorskih vještina razvijao tim building - navodi ravnatelj Perković.
Polako ali sigurno ova škola postaje pravo središte za obuku hrvatskih kadrova u pomorstvu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.