Hrvatski radio

Radio Zadar

Novi model za Gaženicu nije dobar ?

08.03.2013.

09:45

Autor: Zrinka Grancarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Bivši ravnatelj Lučke uprave Zadar Ivica Burić smatra kako novi model ulaganja u Gaženicu neće osigurati jakog partnera; Antičević-Marinović poručuje kako će se luka dovršiti

Rok završetka izgradnje luke u Gaženici vrlo je neizvjestan, a time i početak njenog rada punim kapacitetom. Treća i završna faza izgradnje u kojoj se treba izgraditi putnički terminal realizirat će se prema novom modelu financiranja, zaključak je razgovora u Zagrebu u kojima su jučer sudjelovali predstavnici ministarstava pomorstva, financija, banaka kreditora projekta i Lučke uprave Zadar. Do kraja ožujka Lučka uprava Zadar raspisat će međunarodni natječaj za iskazivanje interesa strateških partnera za gradnju zgrade terminala, prema postojećem ili vlastitom projektu. Slijedeći korak je raspisivanje koncesijskog natječaja za financiranje gradnje i korištenje terminala.

Donedavni ravnatelj Lučke uprave Zadar Ivica Burić smatra kako novi model koji nude Ministarstva pomorstva i financija neće osigurati partnera kakav luci treba da bi se u njoj razvio jak promet.

Mislim da taj partner neće biti onakav kakvog mi priželjkujemo, a to bi trebao biti partner koji će dovesti jak promet u novu luku. Ne možemo istodobno pozivati nekoga i ucjenjivati ga s ulaganjem tako velikih sredstava" , kaže Burić. 

Ukoliko eventualni ulagač odluči zgradu terminala graditi prema novom projektu tek to će donijeti značajno produženje roka dovršetka luke, a time naravno dodatno odgoditi i njeno puno stavljanje u funkciju. Lučka uprava Zadar u ovom trenutku ima za 2014. najavljen dolazak oko 70 000 putnika na brodovima na kružnim putovanjima, koji bi također trebali pristajati u novoj luci. Usporedbe radi lani je Zadar posjetilo oko 20 000 putnika na cruiserima. U svom priopćenju ministarstvo pomorstva najavilo je da će se trajektni promet iz gradske luke 2014. preseliti u Gaženicu. No, što ako ne bude zgrade terminala? Burić upozorava : 

"Onda moramo biti svjesni da za nekoliko godina nećemo moći graditi luku jer onda treba nova visibility studija, novo projektiranje, što traje nekoliko godina. Znači imat ćemo novu luku koja neće biti u funkciji jer neće imati terminalsku zgradu !"

Saborska zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović danas je komentirala projekt riječima :

"Mi smo koncem 2003. počeli projekt luke Gaženica i on će biti dovršen u ovom mandatu. Megalomanski projekti nisu nam potrebni, ali mi stojimo iza nečeg što je potrebno našim građanima i našem gospodarstvu."

Unatoč takvim izjavama podrške vladajuće koalicije zadarska javnost ne pretaje brujati da se projekt Gaženice namjerno zaustavlja iz Zagreba. Međunarodni natječaj za iskazivanje interesa za gradnju zgrade terminala sudbonosni je slijedeći korak za luku Gaženica.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.