Hrvatski radio

Radio Zadar

14:34 / 04.08.2017.

Autor: Vladimir Šetka

Novi policijski brod nosi Pajino ime

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najnoviji brod zadarske Pomorske policije od danas nosi ime Ante Baljaka - Paje, pripadnika specijalne policijske postrojbe "Poskoci", koji je na današnji dan poginuo na Velebitu u okršaju s neprijateljskim srpskim vojnicima.

 

Ante Baljak Pajo poginuo je prvoga dana vojno-redarstvene operacije "Oluja" na Velebitu. Prije toga sudjelovao je u svim osloboditeljskim akcijama, podsjeća njegov suborac Marko Čulina, koji je i toga jutra bio s njim. Poginuo je ujutro između Alana i Cerovca, točnije iznad Marunića Drage u kratkoj i bliskoj borbi prilikom uništenja njihova rova, borba na nekakvih pet metara, prisjetio se Čulina. Ante je imao samo 22 godine kada je poginuo. Njegovoj obitelji današnji dan izuzetno je važan. Srce mi je veliko. Hvala najviše njegovim suborcima što ga se sjećaju nakon toliko godina, ne znam što više reći od emocija, rekla nam je njegova sestra Dušanka Vučković.

Brod koji nosi Antino ime deseti je u floti Pomorske policije u Zadru. Dugačak je 11 metara, izgrađen 2016. godine u poduzeću MG Mehanika te je opremljen za četverodnevni boravak posade, kaže zapovjednik Tomislav Grbić. Brod je na moru od veljače ove godine. Njegovo prvo postignuće je da je već početkom travnja zatekao na državnoj granici na moru talijansku koćaricu u nezakonitom ribolovu, ističe načelnik postaje Pomorske policije u Zadru Maksimilijan Surić. 

A ovoga ljeta na moru posla više nego ikada - no u suradnji i koordinaciji s Lučkom kapetanijom, osim u nadzoru granice, Pomorska policija kontrolira sve ostale prekršitelje, te sudjeluje u akcijama traganja i spašavanja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.