Hrvatski radio

Radio Zadar

Novi rekord: U srpnju 65 tisuća zaposlenih u Zadarskoj županiji

30.08.2022.

17:41

Autor: Zadarska županija

 Kavezi za uzgoj tuna u blizini otoka Ugljana

Kavezi za uzgoj tuna u blizini otoka Ugljana

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Odlični gospodarski pokazatelji u Zadarskoj županiji nastavljeni su i u sedmom mjesecu 2022. godine. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, posljednjeg dana srpnja u Zadarskoj županiji evidentirano je 64.990 zaposlenih što je povećanje za preko tri tisuće (3.231 ili 5,2 posto) u odnosu na isti dan godinu ranije kada je bilo 61.759 prijavljenih građana.

„Kao što su analize predviđale, nastavljen je trend rasta i razvoja gospodarskih aktivnosti u Zadarskoj županiji. U velikoj mjeri to je zasluga i odlične turističke sezone koja je potvrdila dobru pozicioniranost naše županije kao turističke destinacije“, istaknuo je župan Božidar Longin dodavši da su vrlo dobre najave za posezonu pa se očekuje da bi brojke trebale biti u rangu rekordne 2019. godine kada je na području Zadarske županije zabilježeno 15 milijuna noćenja i 2 milijuna dolazaka.Da bi se održao rast gospodarstva potrebno je održati investicijsku aktivnost. Zadarska županija u okviru svojih proračunskih mogućnosti ima niz mjera za potpore poduzetništvu, a brojke potvrđuju da smo na dobrom putu, stoji u analizi Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Zadarske županije.


„Na županijskoj razini nastavit će se s mjerom subvencije kredita poduzetnicima za investicijske projekte, a od jeseni krećemo i s novom mjerom sufinanciranja otvaranja start-up tvrtki“, najavljuje župan.Inače, Zadarska županija, uz Zagrebačku, bilježi najveće povećanje zaposlenih u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu - porast od 4,8 posto. Po ukupnom broju zaposlenih Zadarska županija je pri samom vrhu - na osmom mjestu od ukupno 21 jedinice regionalne samouprave.Dobre brojke zabilježene su i na nacionalnoj razini pa je broj zaposlenih u RH na dan 31. srpnja 2022. godine - 1.645.770, što je povećanje u odnosu na isti dan prošle godine za 39.217 ili 2,4 posto -stoji u objavi na stranicama Zadarske županije.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.