Hrvatski radio

Radio Zadar

Novi svjetlosni sustavi za Smilčić, Korlat, Lisičić, Bibinje...

01.06.2017.

16:17

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Dubrovniku je potpisan ugovor u vrijednosti preko milijun i pol kuna za projekt IRENE koji će se, među ostalim, provoditi i na području Zadarske županije. Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA pripremila je ovaj projekt na kojem je ujedno i vodeći partner.

Još tri ugovora potpisana su, u sklopu 1. poziva na dostavu projektnih prijedloga na programu Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020., na sastanku održanom u Dubrovniku 1. lipnja 2017.

Sastanku je nazočila ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE, Sanja Peričić koja je tom prilikom potpisala ugovor o bespovratnim sredstvima EU-a u vrijednosti od 1.628.447,00 eura za projekt IRENE što je 85% ukupne vrijednosti projekta koja iznosi 1.915.820,00 eura.

Projekt IRENE - Interregional Renewable & ENEergy efficiency network će trajati 30 mjeseci pod vodstvom Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE koja osim što je nositelj projekta potpuno je samostalno i pripremila cijeli projekt.

Cilj projekta je doprinijeti zaštiti i očuvanju prirode poticanjem održivog korištenja prirodnih resursa u pograničnim područjima putem zajedničkog razvoja i umrežavanja lokalnih sustava upravljanja energijom, te poticati energetsku učinkovitosti i korištenje sustava obnovljivih izvora energije u javnom sektoru. Dodanu prekograničnu vrijednost ovog projekta predstavlja razvoj zajedničke mrežne baze podataka projekata i omogućavanje razvoja novih inicijativa, kao i ulaganje u infrastrukturu u vidu 11 svjetlosnih sustava i 1 solarnog sustava na lokacijama u Zadru, Mostaru, Tivatu, Neumu, Smilčiću, Korlatu, Lisičiću, Bibinju, Vinjeracu, Gajinama, Galovcu, Privlaki, i Jablanici.

Projektom IRENE zamjenit će se postojeći rasvjetni sustavi koji koriste živinu rasvjetu sa LED ili natrijevim svjetiljkama u odabranim JLS na području Zadarske županije.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.