Hrvatski radio

Radio Zadar

Novi ugovor za Centar u Biljanima donjim

20.12.2013.

12:45

Autor: dp

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Županijski centar za gospodarenje otpadom gradit će se na području Biljana donjih, i to više nije samo zadarski, nego je to državni projekt, rekao nam je Dino Perović, direktor tvrtke Eko, za uspostavu Županijskog centra za gospodarenje otpadom.

Studija utjecaja na okoliš ići će na javni uvid u prvoj polovici siječnja, poslije toga slijedi javna rasprava a potom bi nadležno ministarstvo trebalo dati rješenje o prihvatljivosti zahvata na okoliš. Završena je i dorada Studije izvedivosti i aplikacije za EU fondove koje će se predati u ožujku, a i danas se potpisuje jedan ugovor, kaže Dino Perović. 

Radi se o ugovoru za izradu projektne dokumentacije za izgradnju pretovarnih stanica i izradu natječajne dokumentacije koju u potpunosti financira Fond za zaštitu okoliša, vrijednosti 2,3 milijuna kuna.To je zadnja dokumentacija koja nam je potrebna kako bi smo mogli provesti natječaje za izgradnju Centra. 

Eko udruga Ravni kotari, najviše se protivila izgradnji Centra u Biljanima. Oni smatraju da još uvijek ima dovoljno vremena da Županija nađe povoljnije mjesto. Zbog čega, prema njihovom mišljenju ova lokacija nije dobro odabrana, rekao nam je predsjednik Udruge Zdravko Belušić: 

Niko razuman ne stavlja takav projekt prvo uz autocestu gdje svi turisti to gledaju, drugo gdje su najplodnija polja Ravnih kotara, a u blizini su i nastambe. Također, postoji opasnost da se zagade neki izvori zadarskog vodovoda.   

Usprkos primjedbama, posao na centru se zahuktao i prema planovima Ministarstva zaštite okoliša, početkom 2015. godine raspisali bi se prvi natječaji za izgradnju centra, sama gradnja započela bi tijekom 2016., a centar bi s radom, trebao započeti do kraja 2017.godine.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.