Hrvatski radio

Radio Zadar

Novi Zakon o braniteljima stiže na javnu raspravu

13.11.2016.

11:38

Autor: HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved najavio je da će prijedlog novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji sljedeći mjesec biti poslan u javnu raspravu, a sadržavat će sva njihova statusna i materijalna prava.

Trenutačno se radi na usklađivanju s raznim ministarstvima, a zatim će se pokrenuti javna rasprava. Sada se usklađuju stajališta s npr. Ministarstvom socijalne politike, mladih i demografije, preko kojih su braniteljima isplaćivane opskrbnine, zatim usklađivanja s Ministarstvom graditeljstva radi rješavanja stambenog zbrinjavanja, s Ministarstvom prosvjete i sporta o udžbenicima za djecu i slično, rekao je ministar Medved u intervjuu za Hinu.

                   Preveliki je broj neriješenih problema stambenog zbrinjavanja, pa je tako oko 13 tisuća zahtjeva za stambeno zbrinjavanje. Primijećen je veliki pobol i smrtnost hrvatskih branitelja, a godišnje umire oko 2500 hrvatskih branitelja te su bolnice prepune tih ljudi. Sve nas je to navelo na kvalitetnu analizu te da donesemo odgovarajuće rješenje. Ukinut će se rok za ostvarivanje statusa branitelja ili HRVI-a, jer su bolnice pune ljudi bez odgovarajućeg statusa.

Napominjem kako je na tekstu zakona radilo formiranih 11 stručnih timova koje sam imenovao, a radili smo devet mjeseci svakodnevno - izjavio je ministar Medved. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.