Hrvatski radio

Radio Zadar

Novi Zakon uređuje indeks razvijenosti otoka

14.10.2017.

14:12

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac vjeruje kako će novi zakon o otocima zaživjeti početkom iduće godine. Već nakon idućeg tjedna, nacrt prijedloga novog zakona trebao bi biti pušten u javnu raspravu.

Ono što Otočane najviše zanima je promjena indeksa razvijenosti otoka. Ministrica Žalac je uoči sjednice Otočnoga vijeća najavila upravo to:

Ono što je ključno, a to je da prema sadašnjem indeksu razvijenosti koji je po zakonu o regionalnom razvoju neki otoci pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su u petoj skupini dakle - najrazvijeniji, mi znamo da to nije tako, i upravo ovim zakonom to pokušavamo odgovoriti na sve te izazove, razvojne posebnosti.   

Načelnik Općine Kukljice Marin Boško:

Ja se nadam u bliskoj budućnosti, da taj index razvijenosti otoka ne može biti isti kao kopno, grad Zadar, nadam se kako  će se to ispraviti jer je to jedan od preduvjeta razvoja otoka i povlačenja sredstava iz EU fondova. 

Izmjena zakona dolazi nakon 11 godina, kazao nam je član otočnog vijeća, saborski zastupnik Josip Borić:

Nadam se kako ćemo to iskoordinirati prije puštanja tog zakona u proceduru savjetovanja, naravno i onda kasnije na Vladu i Sabor.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.