Hrvatski radio

Radio Zadar

Novigradska dagnja: skoro sto posto ručni rad

08.07.2016.

13:40

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U suradnji sa Sveučilištem u Zadru novigradski uzgajivači dagnji rade na brendiranju ove morske delicije. Projektom INOVaDa o kojem će se govoriti sutra u Novigradu promiču okolišno-prijateljsku marikulturu. Za 19 sati sutra se na rivi priprema velika fešta.

Na manifestaciji Okusi novigradske dagnje od 21 sat na Novigradskoj rivi će se na razne načine pripremati 500 kilograma ovog poznatog morskog proizvoda. Projekt INOVaDA promiče održivu marikulturu i nove tehnologije uzgoja kakve se već godinama primjenjuju u Europi, kaže uzgajivač  dagnji Branimir Baždarić , ujedno i savjetnik za ribarstvo i marikulturu Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije :

            To su neke tehnologije koje se u Španjolskoj i Škotskoj već godinama primjenjuju. Bitno je odsustvo mehanizacije , prevelik je udio ljudskog rada, to je ono što podiže proizvodnu cijenu same školjke . Veliki dio procesa je ručni rad, mi mehanizaciju koristimo ovisno o brodu kako tko, postoje čak uzgajališta gdje su i brodovi bez motora - pojašnjava Baždarić.

Sedam uzgajivača u udruzi "Novigradska dagnja" trenutačno proizvode svak po 50 tona školjaka godišnje, a kako bi ovaj poznati morski proizvod došao i na europske stolove dug je put. Član udruge Tomislav Karamarko navodi kako su s tim ciljem Osnovali udrugu koja je pokrenula zahtjev za dobivanje Zaštićene oznake izvornosti.

Na tom putu još je par godina mukotrpnog rada, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i mjerodavnim agencijama kažu naši sugovornici, a u međuvremenu ekološki i parametri higijenske ispravnosti  najvažnija su im briga... Novigradsko more i Novigradsko ždrilo su pod stalnim  nadzorom Uprave veterinarstva kao proizvodna područja tvrdi Karamarko.   

 I zato se uzgajivačima pridružila i Turistička zajednica općine Novigrad  manifestacijom Okusi novigradske dagnje  koja će sutra i gostima i domaćima pokazati kako  je ovaj morski proizvod zaista nešto posebno pa njegovo brendiranje treba podržati, najbolje kupovinom kod  registriranih proizvođača. 

Radionica pod nazivom „NOVIGRADSKA DAGNJA – sadašnjost i budućnost“, namijenjena aktivnim uzgajivačima školjaka u Zadarskoj županiji i članovima Lokalne akcijske grupe u ribarstvu „Tri mora“ održat će se u subotu 9. srpnja, 2016. god. s početkom u 19:00 h u crkvi Sv. Katarine u Novigradu. Organizatori radionice su Općina Novigrad, Sveučilište u Zadru, Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Tri mora“, Udruga uzgajivača školjaka „Novigradska dagnja“ i Zadarska županija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.