Hrvatski radio

Radio Zadar

Novih sa zarazom u našoj županiji 53-oje, većina kontakti ranije oboljelih

14.07.2021.

10:04

Autor: rzd

Marko Dimic/PIXSELL

Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / -

Danas najviše oboljelih u srpnju u Zadarskoj županiji. Stožer civilne zaštite javio je da je 53-oje novozaraženih od 196 testiranih. Prema njihovim informacijama prosječna dob oboljelih je 37 godina.

Epidemiolog Dr. Alaln Medić, rekao je da nema mjesta panici, a nagli skok je rezultat testiranja članova obitelji koji su htjeli dobiti potvrdu o bolesti.Testirajući svakodnevno stanovnike sa vrlo blagim simptomima dižemo incidenciju na našim listama, a u stvarnosti stanje nije alarmantno. Stanje u bolnici nam je i dalje dobro što je najvažnije u ovome trenutku.

Na području Zadarske županije 53 su nova slučaja zaraze konoravirusom. Novozaraženi izolaciju provode na području gradova Zadar (31) i Biograd(2) te općina Poličnik(4), Posedarje(2), Preko(1), Sali(2), Sukošan(2), Škabrnja(1), Tkon(1), Vrsi(3) i Zemunik Donji(4).

Kod novooboljelih osoba većinom se radi o kontaktima već prethodno pozitivne osobe.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 196 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 581 stanovnik, a od bolesti su se oporavile 22 osobe. Prosječna dob novooboljelih je 37 godina.

Na COVID odjelu Opće bolnice Zadar hospitalizirano je 12 osoba od kojih je 1 na respiratoru.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.

„Prema evidenciji koju imamo jučerašnji novooboljeli su najvećih dijelom ispod 40 godina i svi imaju vrlo blage simptome kao što je blaga grlobolja. Nema mjesta panici, ovaj današnji nagli skok je rezultat testiranja više članova obitelji koji su htjeli dobiti potvrdu o bolesti. Testirajući svakodnevno stanovnike sa vrlo blagim simptomima dižemo incidenciju na našim listama, a u stvarnosti stanje nije alarmantno. Stanje u bolnici nam je i dalje dobro što je najvažnije u ovome trenutku, ali i dalje upozoravamo da nema opuštanja i da moramo paziti jedni na druge, posebno na svoje kontakte. Dopuštena su vjenčanja i zabave,  a iako su određena pravila i mjere za iste činjenica je da se mnogi toga ne pridržavaju. Nadam se da je današnje povećanje privremeno te da ćemo već sutra imati manji broj kako ne bismo ušli u crvenu zonu i u jednom danu ostali bez turista .“ -rekao je voditelj Službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo dr. Alan Medić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.