Hrvatski radio

Radio Zadar

Novo iskustvo: gašenje požara u Alpama

02.11.2017.

16:26

Autor: HRT radio zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kopilot Candaira CL-415 natporučnik Ivan Dukić naglasio je kako je gašenje požara u Alpama za njega bila jedinstveno iskustvo. "Niti slutio nisam kako ću gasiti požare u blizini Mont Blanca. No, najvažnije je kako smo napravili dobar posao i stekli novo iskustvo", rekao je natporučnik Dukić.

Dva protupožarna aviona Canadair CL-415 s ukupno 14 pilota i zrakoplovnih tehničara iz sastava Protupožarne eskadrile (PPE) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) vratili su se iz Talijanske Republike, gdje su od 29. listopada sudjelovali u gašenju više požara na području sjeverne Italije.

Pri povratku u matičnu bazu u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, protupožarne snage dočekali su zapovjednik 93. zb pukovnik Mario Pleša i zamjenik zapovjednika PPE bojnik Tomislav Vacenovski.

Voditelj hrvatskog tima u Talijanskoj Republici i načelnik stožera 93. zb pukovnik Davor Turković istaknuo je kako je riječ o velikim požarima na više lokacija. "Gasili smo u područjima visokih nadmorskih visina u okolici Torina. Nakon poziva talijanske Civilne zaštite letjeli smo zajedno s talijanskim posadama koje su bile u ulozi vođa, dok su naše posade bile pratioci. Misija je uspješno provedena, a suradnja s Talijanima je bila odlična", rekao je pukovnik Turković.

Kopilot Candaira CL-415 natporučnik Ivan Dukić naglasio je kako je gašenje požara u Alpama za njega bila jedinstveno iskustvo. "Niti slutio nisam kako ću gasiti požare u blizini Mont Blanca. No, najvažnije je kako smo napravili dobar posao i stekli novo iskustvo", iznio je natporučnik Dukić.
Tijekom četiri dana aktvnog sudjelovanja u gašenju požara u susjednoj Italiji, posade su provele oko 50 sati sati u zraku u zajedničkim djelovanjima s talijanskim kolegama, a ukupno su izbacili oko 800 tona vode na požarištima, izvijestio je MORH.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.