Hrvatski radio

Radio Zadar

Novo opažanje? Kit u Karinskome moru?

11.09.2020.

13:09

Autor: Filip Matijević

Ilustracija/XINHUA/PIXSELL

Ilustracija/XINHUA/PIXSELL

Foto: - / -

"Do unatrag nekoliko godina mislilo da oni samo slučajno dolaze u Jadran. Također su postojali nekakvi mitovi da oni dolaze u Jadran jer prate brodove. Sada definitivno znamo da to nije slučaj, nego imamo situaciju da je Jadran njihovo redovno područje obitavanja."

U Karinskome moru tijekom jučerašnjega dana viđen je kit. Vijest ne treba čuditi jer na području sjevernog Jadrana već gotovo mjesec dana obitavaju najmanje dvije jedinke velikog kita. I dok je kit atrakcija onima koji ga vide, stručnjacima su ova uočavanja vrlo vrijedna u daljnjem upoznavanju ove veličanstvene životinje. 

Sredinom kolovoza kit je uočen ispred Starigrada, a prije nekoliko dana, 5. rujna, istraživači Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja i Instituta Plavi svijet dobili su novu dojavu i kita uočili na ulazu u Novsko ždrilo. Uspoređivanjem fotografija došli su do zaključka da nije u pitanju ista jedinka, kaže Grgur Pleslić, dugogodišnji istraživač s Instituta Plavi svijet:

Znamo da su redoviti u Jadranu, ali ovakva pojavljivanja blizu obale su atraktivna i pomažu nam da bolje upoznamo i Jadransko more. Do unatrag nekoliko godina mislilo da oni samo slučajno dolaze u Jadran. Također su postojali nekakvi mitovi da oni dolaze u Jadran jer prate brodove. Sada definitivno znamo da to nije slučaj, nego imamo situaciju da je Jadran njihovo redovno područje obitavanja.

Pleslić nastavlja da oni obitavaju u Jadranu ali na otvorenom moru. Pojava blizu obale, u zatvorenijim dijelovima mora je ipak rijetkost:

To je i za nas trenutno velika enigma. Svim životinjama je plijen osnovna stvar, ali u našim opažanjima nismo mogli zaključiti hrani li se kit sada aktivno ili ne. Bilo bi nam od velike važnosti da dobijemo upravo tu informaciju.

Možda u utvrđivanju te informacije pomogne posljednje uočavanje kita, jučer u Karinskome moru. To ćemo ipak prepustiti stručnjacima, a svim ostalima preporuka u slučaju da uočite kita ili dupina: držite udaljenost od barem 50 metara, ako ste na brodu – usporite, plovite paralelno s njim i ne radite nagle pokrete. I naravno, lokaciju dojavite stručnjacima!

VELIKI KIT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.