Hrvatski radio

Radio Zadar

Novo: Oznaka kvalitete proizvoda Zadarske županije

21.12.2017.

12:59

Autor: Dorotea Perović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U prostorijama Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije danas je predstavljena regionalna oznaka kvalitete proizvoda. Oznaka - "Kvaliteta zadarskog kraja" - namijenjena je promociji i prodaji tradicijskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda s područja Zadarske županije.

Kvalitetu i podrijetlo proizvoda, to je ono što treba jamčiti ova oznaka, njom ne želimo označavati prosječne proizvode, nego one koji su više kvalitete, rekao je autor projekta prof. Damir Kovačić: Ciljevi su da se zaštite ti visokovrijedni proizvodi, da se potakne njihova proizvodnja, da se još više poboljša njihova kvaliteta, da se oni promoviraju i da se poboljša njihova prodaja. To je priprema, trening za dobivanje oznake izvornosti, oznake zemljopisnog podrijetla. Ovakav način označavanja je jednostavniji i jeftiniji a proizvođačima može osigurati iste koristi koje donosi oznaka izvornosti, naglasio je prof. Kovačić.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ribarstvo Zadarske županije, Daniel Segarić kazao je da će prva godina korištenja oznake biti besplatna, a dugoročni cilj je pomoći malim proizvođačima da nađu mjesto na tržištu: Zainteresiranost proizvođača na zadarskom području postoji, bilo je par radionica i proizvođači su vrlo dobro reagirali na ovu našu inicijativu. U prvoj polovici iduće godine već bi trebali imati između 20 i 30 certificiranih proizvođača: Nama je u krajnjoj liniji i cilj izaći recimo sa nekim malim sajmom tih proizvođača, u zadru, Biogradu i drugim većim turističkim centrima. Tako će postati prepoznatljivi i prisutni u turističkoj ponudi, a postoji i ideja da preko regionalne oznake mali proizvođači uđu i u javne kuhinje, dakle, u škole, bolnice i druge ustanove kojima je osnivač zadarska županija, kazao je pročelnik Segarić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.