Hrvatski radio

Radio Zadar

Novo ruho Kapetanskog parka

30.10.2015.

14:22

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarski bastion Citadela, poznatiji kao Kapetanski park, zasjat će u novom ruhu, a Zadar dobiti još jedan atraktivan prostor u staroj gradskoj jezgri koji će unaprijediti kulturnu i turističku infrastrukturu našega grada.

Prvi korak s tim ciljem je napravljen - nakon što je grad Zadar raspisao javni natječaj za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje, ocjenjivački sud među 18 pristiglih radova odabrao je najbolji - rad Aleša Žnidaršića odnosno tvrtke Multiplan arhitekti iz Ljubljane.


Raditi u povijesnoj jezgri, odnosno raditi projekt unutar zidina istovremeno je povlastica i velika odgovornost - otkriva Aleš Žnidaršić, autor prvonagrađenog arhitektonsko-urbanističkog rješenja uređenja bastiona Citadele, ističući:

Rad koji ćemo danas predstaviti mogu reći da je u zadnje vrijeme najteži zadatak koji smo napravili. Cijeli rad u biti se temelji na tome da je naša intervencija toliko mala da bi cjelina dobila neku veću svrhu - navodi Aleš Žnidaršić.

Upravo u vještini uvođenja novog uz očuvanje povijesne baštine krije se sva težina ovog samo na prvi pogled lakog zadatka ili kako to kaže predsjednica ocjenjivačkoga suda Sanja Cvjetko Jerković:

Jako puno zanimljivih međuodnosa se trebalo uspostaviti a na jedan jako delikatan, rekla bih krojački način.

Uspije li se projekt realizirati zadarski „Kapetanski" bit će vrhunski „Kapetanski" - slikovito se izrazila predsjednica ocjenjivačkoga suda:

Kapetanski će dobiti novi drvored. Park će biti obnovljen tako da će to biti jedna ugodna zelena zona gdje će nakon što prođete popločanu rivu, nadam se da ćemo uspjeti ostvariti direktnu vezu kroz bastion, tako da ćete se moći popeti gore i pogotovo u ljetnim mjesecima odahnuti, a ljeti ćete i uživati na otvorenoj pozornici.

Osim otvorene pozornice na kojoj ćemo moći uživati u koncertima ili projekcijama filmova predviđeno je i malo igralište za najmlađe. Vrijednost cjelokupnog uređenja bastiona Citadele iznosi oko 12 milijuna kuna, s tim da se računa i na sredstva iz EU fondova.

Kvaliteta urbanističko-arhitektonskog koncepta, usklađenost s prostornim planom, s konzervatorskim uvjetima, zaštita okoliša, inovativnost u pristupu - neki su od osnovnih uvjeta kojima su se rukovodio ocjenjivački odbor, na čelu s arhitekticom Sanjom Cvjetko Jerković, u odabiru najboljeg rješenja. Prva nagrada iznosi 62 tisuće i 400 kuna, druga je 39 tisuća kuna, treća 23 tisuće i 400 kuna, a četvrta i peta nagrada dodijelit će se u iznosu od 18 i 12 tisuća kuna.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.