Hrvatski radio

Radio Zadar

Novo zadarsko Gradsko vijeće - vladajući nekorektni?

26.06.2013.

08:11

Autor: Ž. Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik Gradskog vijeća opet je Živko Kolega, dopredsjednici Dražen Grgurević i Omerka Šarić. Oporba : vladajući nisu korektni, dobili smo manje predsjedničkih mjesta u odborima unatoč dogovoru

Predsjednik novog saziva Gradskoga vijeća je dosadašnji predsjednik Živko Kolega koji je i prije obnašao tu dužnost.  Gradski vijećnici u roku od pola sata promijenili su mišljenje oko toga tko će biti drugi dopredsjednik zadarskoga Gradskog vijeća. Tako je u prvom krugu glasovanja, većina vladajućih vijećnika bila suzdržana oko izbora Omerke Šarić Frantin, dok je u ponovljenom glasovanju prošla. Predsjednik Vijeća je Živko Kolega, prvi dopredsjednik Dražen Grgurović, a Omerka Šarić je druga dopredsjednica.

Već na prvoj konstituirajućoj sjednici zadarskoga Gradskog vijeća, vladajuća pozicija pokazala je svoju nekorektnost - izjavili su vijećnici Sabina Glasovac, u ime koalicije SDP-a, te Reno Sinovčić i Marko Pupić-Bakrać. Iako su na prijedlog HDZ-a, na sastanku održanom prošloga petka, predloženi predsjednici i članovi 15 odbora gradskog vijeća, te je dogovoreno da 8 predsjednika bude iz redova vladajućih, a 7 iz oporbenih, danas su pred gradsko vijeće stavljeni novi prijedlozi prema kojima bi 9 predsjednika gradskog odbora imala kolacija HDZ-a, a 6 opozicija. Tako bi vijećnik Reno Sinovčić ostao bez ijednog predsjedničkog mjesta u Odborima, iako je prvotno bilo dogovoreno da Reno Sinovčić bude predsjednik Odbora za predstavke i pritužbe građana.

"Dali su nam raspodjelu mandata predsjednika i po dva člana u svim odborima. Jutros smo pozvani u 10: 45 na sastanak na kojem smo doznali za izmjene. Ako ste ostali kod tih izmjena ja neću podržati niti jedan Odbor" - rekao je Reno Sinovčić.

I Marko Pupić - Bakrać također je bio nezadovoljan jer je oporba dobila manje predsjedničkih mjesta u odborima nego je bilo dogovoreno. Sabina Glasovac komentirala je kako se već na prvoj sjednici Gradskoga vijeća pokazala nekorektnost vladajućih. Na internom dogovoru prije same sjednice vijećnica Elvira Sterle je komentirala kako ne zna je li zakonito da Reno Sinovčić kao vlasnik medijskih kuća bude na čelu Odbora za predstavke i pritužbe građana, kazala je Glasovac. Ja sam je zamolila da citira zakon.

"Oni od prošloga petka nisu bili u stanju provjeriti što kaže zakon, a ja pitam kako je moguće da Reno Sinovčić bude u tom odboru član, i to je navodno zakonito, ali ne može biti predsjednik" kazala je Glasovac.

Među vijećnicima koji su svoj mandat stavili na raspolaganje su Ivo Bilić, koji je svoje vijećničko mjesto prepustio Erolu Gašiju, umjesto Nikole Turčinova vijećnica će biti Iva Šestan, Božidara Kalmetu gradonačelnika Zadra na vijećničkoj funkciji mijenjat će Aleksandar Švenjak, Ivicu Vlakića izabranog za dogradonačelnika, Ana Ivičić, a Renata Švorinića, Toni Kozina. Kako je poznato Gradsko vijeće ima 31 vijećnika, 16 vijećnika ima HDZ sa partnerima, 11 je s koalicijske liste SDP-a, te po dvoje vijećnika Akcije mladih i liste Rena Sinovčića.

Upravo doznajemo da je u nastavku sjednice koja je maloprije završila ipak postignut dogovor vladajućih i oporbe, pa je Renu Sinovčiću dodijeljeno predsjedničko mjesto u Odboru za poticanje gospodarstva i upravljanje gradskom imovinom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.