Hrvatski radio

Radio Zadar

Novog načelnika Škabrnje čeka borba s financijama, ali obećava i projekte

25.05.2021.

11:47

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

"Imamo dosta dospjelih obveza, velikih koje nam čak prijete i ovrhama. Imamo preko milijun kuna ovrha, dospjelih računa oko dva i pol milijuna kuna i jedan kratkoročni kredit od 500 tisuća kuna. Realni proračun općine je oko 4 milijuna kuna i slijedi financijsko saniranje iz mjeseca u mjesec."

Jučer je nakon tri mandata na čelu Škabrnje Nediljko Bubnjar predao upravljanje općinom nezavisnom Ivanu Škari. Što novi načelnik želi napraviti u sljedeće četiri godine?

U godini u kojoj se obilježava 30 godina od stradanja Škabrnje u Domovinskome ratu, ovo ravnokotarsko mjesto dobilo je novog načelnika. Višegodišnju vladavinu HDZ-ova Nediljka Bubnjara prekinuo je nezavisni Ivan Škara. Ovaj mladi ekonomist izbore je dobio na valu nezadovoljstva mještana dosadašnjim upravljanjem općinom. Prije svega mora riješiti nagomilane financijske probleme jer su dugovi gotovo jednaki realnom proračunu:

Imamo dosta dospjelih obveza, velikih koje nam čak prijete i ovrhama. Imamo preko milijun kuna ovrha, dospjelih računa oko dva i pol milijuna kuna i jedan kratkoročni kredit od 500 tisuća kuna. Realni proračun općine je oko 4 milijuna kuna i slijedi financijsko saniranje iz mjeseca u mjesec.

Što se tiče velikih projekata, nada se da će im ruku pružiti i Zadarska županija i država. A u prvom redu je stvaranje temeljne infrastrukture:

Osnovno je uređenje groblja; dovođenje struje i vode na groblje te izgradnja mrtvačnice. Drugi projekt je nogostup od Škabrnje i Prkosa do groblja, a idemo i prema tome da mladim obiteljima osiguramo zemljište za izgradnju obiteljskih kuća, a izgradit ćemo i igralište u Prkosu.

Želim, zaključio je Škara, da se o Škabrnji - u pozitivnom smislu i s ponosom - govori kroz cijelu godinu, a ne samo 18. studenoga.

NOVI NAČELNIK ŠKABRNJE

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.