Hrvatski radio

Radio Zadar

Novooboljelih 44% više nego tjedan ranije

22.03.2021.

12:36

Autor: HRT

Patrik Macek/PIXSELL, ilustracija

Patrik Macek/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

S jučerašnjim danom utrošeno 390.657 doza cjepiva i cijepljeno 311.448 osoba. S jednom dozom 232.239, a docijepljeno, odnosno završeno cijepljenje za 79.209 osoba, rečeno je na konferenciji za medije nacionalnoga Stožera.

Čelnik čovjek HZJZ-a ravnatelj Krunoslav Capak rekao je da je 150 novooboljelihod 2521 testiranih, a prošlog tjedna ih je bilo 129 novoregistriranih od 2563, a prije dva tjedna 94 novooboljela od 2178 testiranih. Od 16. ožujka do 22. ožujka imali 6615 novih slučajeva bolesti, tjedan dana prije 4566. Brojka od ovog tjedna je za 44% veća nego ukupna brojka iz prošlog tjedna. Prosječna incidencija na 100.000 stanovnika u dva tjedna je 273,5. Najnižu ima  Virovitičko-podravksa županija 67,8, a najviša je u Primorsko-goranskoj 759,9.

- Hrvatska je po incidenciji osma u EU. Bolju incidenciju ima Litva, Njemačka, Danska, Finska, Irska, Španjolskaa i ŠPortugasl, a trenutačno najviću incidenciju u EU ima Estonija 1534,9. Upuna kumulativna stopa smrtnopsti na milijun stanovnika je u Hrvatskoj 1422,6 što nas stavlja na 18. mjesto u EU, rekao je Capak.

Dodao kako je HALMED zaprimio  ukupno 1896 prijava nsupojava, od toga 1064 na Pzifer, 108 na Modernino i 722 na AstraZenecino i za 2 se ne zna za koje.

Capak je upitan i daljnjem planu cijepljenja. Rekao je kako se nastavlja cijepljenje po planu.

- Događa se da neke ordinacije dobiju više cjepiva nego što ima treba za drugu skupinu oni to cjepivo trebaju potrošiti na osobe mlađe životne dobi s kroničnim bolestima, a nako n toga na bilo koga drugoga da to cjepivo ne propadne. Mi smo na prvoj trećini druge faze cijepljenja i nastavljamo s njom. Tek kad se završi s drugom fazom onda će se prioritizirati ostale mlađe osobe, i tu će biti neki gospodarski elemneti koji će se dogovoriti interdisciplinarno na Nacionalnom stožeru, rekao je Capak.

Upitan je i o različitim cijenama testiranja po županijama.

- HZZO je odredio cijenu testiranja - PCR je 390 kuna i 104 za brzi antigenski. Onaj tko ima uputnicu da se testira HHZO-u se naplaćuje ta cijena. Ustanove koje obavljaju testiranje i koje su u državnom i županijskom vlasništvu mogu odrediti tržišnu cijenu testiranja za one koji žele platiti i onda je odluka o cijen i na njima. Što se tiče privatnih oni određuju tržišnu cijenu svojih testova, objasnio je Capak. 

Upitan o isporuci Moderne rekao je kako je incijalno naručeno 715.970 plus 93.600 doza Modernina cjepiva, a potom još 284.030 i 10.000 što je ukupno  1.103.000 doza. Dosad je primljeno 57.600 doza i nešto malo zaostaju prema planu za prvi kvartal, rekao je Capak.

Za osobe koje su cijepljene ruskim ili kineskim cjepivom i dolaze u Hrvatsku ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se na razini EU pokušava olakšati kretanje. 

- Onima koji ulaze u stav covid putovnica pokušava se olakšati kretanje. Postoji cijeli niz pitanja koji se u europskim krugovima razgovara. Nešto jasnije situacija bi trebala biti do kraja mjeseca. Jedno od pitanja oko kojih su neke zemlje izrazile skepsu da u interoperabilnost bi trebala ući samo ona cjepiva je je odobrila EMA. Hrvatska nije u toj skupini zemalja. Postoje treće zemlje koje su cijepljene cjepivima koja su odobrena na razini Uu i kod njih neće biti problema, rekao je.

Pitanje je kompleksno jer je primjerice većina zemalja EU krenula s cijepljenjem starijih osoba i one su što se tiče putovanja u povoljnijem položaju od mlađih osoba. Nada se da se neće staviti prevelika ograničenja na turistički sektor, nama je to kao turističkoj zemlji itekako u interesu, dodao je.

Hrvatska je dosad naručila 8,7 milijuna doza cjepiva: 2,7 milijuna AstraZenece, 900.000 Johnson & Johnson, 2.789.926 Pfizera, 1.103.600 Moderne, 300.000 doza Curevax, 894.000 Nivavax i 50.000 Valneve, odgovorio je Capak na pitanje o količinama dosad naručenih cjepiva za Hrvatsku.

Ravnateljica infektivne klinkike Alemka Markotić upitana o tome koliko ima osoba koje su dva puta zaraženi ili je riječ o dugom covidu rekla je da se treba razlikoviti situaciju  kad je netko eventualno prebolio Covid pa za onda za mjesec-dva-tri ponovno ima simptome i pozitivan nalaz.

- Nemamo definirane podatke za takve osobe niti je vođena takva sustavna stuacija, No iz podfataka velikih laboratorija bi se mogli ivući određeni podaci i vidjeti koliki je postotak takvih ljudi. Ono što se općenito zna kod nas i svugdje da većina takvih ljudi nije bila potrebna hospitalizacija, osim pojediniačnih. Definirane podatke u Hrvatskoj niti u većini drugih zemalja nemamo. Ono što je dugi covid tu bi se moralo od slučaja do slučaja pogledati situacija. Iskustva u klinici s početka epidemije su takva da su neki imali blaže simptome, onda bi ih mi poslali doma, oni bi bili nekoliko dana bez temperature pa bi onda razvili upalu pluća. Danas znamo da je to normalan tijek u drugom i trećem valu i sve su teži bolesnici koji razvijaju upalu pluća te i trombozu pluća, a i kasnije imamo problem postcovid razdoblje, a neke će se morati pratiti i nekoliko godina i imat će posljedica, objasnila je Markotić. 

Govorila je i o jednoj studiji objavljenoj u Lancetu. Danska je pratila 4 milijuna stanovnika koje su više puta testirali i pratili su na pola milijuna koji su bili zaraženi.  Rezultati su daje zaštita bila 79% (raspon od 75% do 82%) od ponovnog obolijevanja. No stariji od 65 godina imali samo oko 47% zaštite (raspon od 25% do 50-60%). Zaključak je da bi se definitvno  trebali docijepiti iako su oboljeli jer je dosta visoki rizik da se ponovno razbole. Nije bilo razlike između muškaraca i žena, objasnila je Markotić.

Capak je rekao kako se smanjila prosječna dob oboljelih u zadnjih 10 tjedana s 49,9 godina na 42,5 godina, a Božinović je rekao kako se ne planira uvođenje međužupanijskih propusnica tijemom Uskršnjih blagdana. Dodao je da se orijentiraju za ciljano gašenje epidemije u županijama u kojima je veća incidencija. Važno je pridržavati se mjera, mora se svima to objasniti i koja je alternativna ako nam brojevi budu u dalje rasli, rekao je.

Upitan koliko je osoba nakon cijepljenja razvilo Covid pa i teži oblik, rekao je da imaju dojavu za nekoliko slučajeva osoba koje su se cijepile s dvije doze ,a da su naknadno oboljele.

- Svi oni izjavljuju da su njihovi simptomi blage prirode, rekao je Capak.

I na kraju je Božinović rekao kako nas sve vodi prema zaključku kako je cjepivo rješenje ove epidemije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.