Hrvatski radio

Radio Zadar

NP Paklenica : S čistim papirima do veće zašite prirode

12.05.2022.

14:42

Autor: Filip Buzov

Tribina Starigrad

Tribina Starigrad

Foto: FB / /

U slučaju Nacionalnog parka Paklenica ovim projektom obuhvaćena je površina od preko 9 tisuća hektara, a mali postotak čestica je u privatnom vlasništvu, od njih ukupno 763 - čulo se na današnjoj tribini organiziranoj u Starigradu. Državna geodetska uprava (DGU) provodi projekt „Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju zaštićenim područjima“, skraćeno EPPR. Ukupna vrijednost projekta je 36.674.970,00 kn, a iz Kohezijskog fonda EU projekt je sufinanciran u iznosu od 31.173.724,75 kn. razdoblje provedbe projekta je 47 mjeseci (1. veljače 2019. - 31. prosinca 2022.).

Izazov učinkovitom i transparentnom upravljanju zaštićenim područjima RH predstavlja činjenica da njihove granice nisu prenesene na katastarske planove, što onemogućava evidentiranje zakonom predviđenih statusa i prava u službenim registrima (katastar i zemljišne knjige) kao ni predstavljanje transparentnih podataka o zaštićenim područjima široj javnosti. Provedbom projektnih aktivnosti izradit će se geodetsko-tehnička dokumentacija koja je neophodna za evidentiranje posebnog pravnog režima i preduvjet za upis prava prvokupa u službene registre unutar granica zaštićenih područja iz kategorije strogi rezervat, nacionalni park i park prirode te će se osigurati pristup informacijama i transparentnost podataka široj javnosti.


Specifični ciljevi projekta su:


Evidentiranje posebnog pravnog režima u katastarskom operatu u svim zaštićenim područjima (ujedno i područja ekološke mreže Natura 2000) iz kategorije SR, NP i PP.


Stvoriti preduvjete za evidentiranje i provedbu prava prvokupa u službenim registrima u svim zaštićenim područjima (ujedno i područja ekološke mreže Natura 2000) iz kategorije NP.


Doprinijeti jačanju svijesti javnosti omogućivanjem uvida u ažurne, točne i transparentne informacije o statusima i pravima u zaštićenim područjima i područjima EM.


U slučaju Nacionalnog parka Paklenica ovim projektom obuhvaćena je površina od preko 9 tisuća hektara, a mali postotak čestica je u privatnom vlasništvu, od njih ukupno 763 - čulo se na današnjoj tribini organiziranoj u Starigradu.Više u tonskom prilogu 


tonski prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.