Hrvatski radio

Radio Zadar

O mercedesu se oglasili i SDP i HSP

12.02.2021.

10:06

Autor: HRT Radio Zadar

Foto: Dino Stanin/PIXSELL, Marko Dimic/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL, Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / -

Nakon što je zadarski.hr objavio vijest o tome da je vodstvo HNK Zadar kupilo mercedes, čija se vrijednost procjenjuje na oko 300.000 kuna, s time da je prethodno klub dobio pozajmicu od Grada od 2,5 milijuna kuna reagirali su i vladajući HSP te oporbeni SDP.

Najprije je još sinoć priopćenjem za medije reagirao gradski vijećnik HSP-a Mate Lukić, koji je napisao kako je ostao "šokiran i zgrožen viješću da je HNK Zadar kojem je Grad Zadar dao pozajmicu 2,5 milijuna kuna da mogu opstati, kupio luksuzni Mercedes". 
 
Evo što je u priopćenju još napisao Lukić:
 
Da pojasnim, u najboljoj namjeri, za NK Zadar, za našu djecu koja igraju tamo, dao sam svoj glas za prijedlog da se da pozajmica tom klubu. Svi znamo u kakvom je klub stanju i svi bi htjeli da se oporavi. Jednostavno ne mogu vjerovati da netko može napraviti ovako nešto besramno u ovim teškim vremenima. Ljudi jedva krpaju kraj s krajem, ostaju bez posla, teško preživljavaju... Onaj tko ima i malo obraza suosjeća s njima. Konkretno, mene je stid bilo uzimati političke naknade i odrekao sam ih odmah. Neprihvatljivo je da u ovakvim okolnostima ispred istog ovog kluba može doći bijesni automobil, mercedes od preko 300.000 kn, i da nadležni kažu da je to normalno i potrebno. Član skupštine kaže da je gosp. Gojunu isti potreban za marketing. Kakav marketing? Po selima u županijskoj ligi, misli? U roku odmah neka podnesu ostavke, ako su znali za ovu nabavku Mercedesa, a i ako nisu znali, jer onda ni ne trebaju biti tamo. Cijela skupština kluba, skupa sa gospodinom Kneževićem, moraju biti smjenjeni ili odstupiti sami
 
Jutros se priopćenjem medijima obratio i SDP-ov gradski vijećnik Jure Zubčić. Podsjetio je da je potkraj prošle godine Grad pozajmio klubu sa Stanova dva i pol milijuna kuna, pravdajući takav potez da je HNK Zadar u pregovorima sa strateškim partnerom. 

Napokon, jučer smo saznali da je strateški partner poznata tvrtka iz naše prijateljske države Njemačke. Da, vjerovali ili ne, strateški partner HNK Zadar je velika automobilska tvrtka Mercedes. Od 2,5 milijuna kuna HNK Zadar je odlučio potrošiti nešto više od 300 tisuća kuna na kupnju novog Mercedesa. Poznato je naime, da se svi nogometni velikani voze u moćnim vozilima. A klub koji igra prvu županijsku ligu svakako spada u nogometne gigante. Niste sigurno vidjeli da voditelji škole nogometa Arsenala, Juventusa, Barcelone ili Bayerna na trening dolaze Opelom, Daciom ili Fiatom, navodi Zubčić. 

Dodaje kako su novac iz gradske blagajne mogli umjesto u luksuzni mercedes utrošiti za kupnju opreme za treniranje za djecu kojoj to roditelji ne mogu priuštiti, kombi za prijevoz te djece i slično. Prioritet je novi Mercedes u trenutku kad su zbog pandemije mnogi ostali bez posla kao što su mnogi zatvorili svoja poduzeća i obrte, ističe SDP-ov gradski vijećnik.  

Evo što je Zubčić još napisao:

Kako to obično biva mnogi će reći da su ove moje riječi u svrhu predstojećih izbora. I da, jesu u svrhu izbora. Kao i sve riječi koje sam izrekao ili napisao u ovih mojih 12 godina bavljenja lokalnom politikom. U svrhu izbora su jer birate kako će vam se upravljati s vašim novcem narednih godina, a ovo je samo jedan u nizu primjera na koje smo ukazivali kako se trenutni vlastodršci odnose prema javnom novcu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.