Hrvatski radio

Radio Zadar

O snazi i energiji sunčeva zračenja, zvijezdama, atmosferi...

24.04.2019.

07:23

Autor: HRT Radio zadar

foto: gkzd.hr

foto: gkzd.hr

Foto: - / -

Naš meteorolog kojeg slušate svako jutro u 8 sati i 15 minuta kako tumači prognostičke karte, večeras govori o Suncu kao neiscrpnom izvoru energije. Zajednica tehničke kulture Zadarske županije i Društvo energetičara Zadar pozivaju na predavanje.

Predavanje će se održati u srijedu, 24. travnja 2019. godine s početkom u 18 sati u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Zadru, don Ive Prodana 1. Ulaz je slobodan.

Duško Kraljev, dipl.ing. fizike, meteorolog, bavi se fizikom atmosfere i prognozom više od 40 godina. Skoro cijeli svoj radni vijek je radio u Hrvatskoj kontroli letenja. Bio je predavač na Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i Zadru. Pisac je prvog priručnika u RH za zrakoplovne meteorološke motritelje. Napisao je klimatsku monografiju grada Zadra, Biograda i Zadarske Županije. U tiskovinama je objavio više tisuća članaka te održao na stotine javnih predavanja iz meteorologije i fizike atmosfere. Bio je dugogodišnji predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije.

Prilikom svog predavanja govorit će o Suncu, zvijezdama, veličini i procesima, snazi i energiji sunčeva zračenja, mjerenju ozračenosti, godišnjoj ozračenosti u RH, korištenju sunčeve energije te pasivnom i aktivnom grijanju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.