Hrvatski radio

Radio Zadar

O statusu hrvatskih otoka u EU

29.05.2015.

10:03

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavnici Udruge Otočni sabor iz svih priobalnih županija okupit će se danas u Impact centru u Zadru na godišnjem saboru udruge. Uz raspravu o aktualnoj otočnoj problematici govorit će se i o Položaju i statusu hrvatskih otoka u Europskoj Uniji.

Predstavnici Udruge Otočni sabor iz svih priobalnih županija okupili su se u Zadru na godišnjem saboru Udruge. Raspravlja se o položaju i statusu hrvatskih otoka u Europskoj Uniji. Predsjednik Otočnog sabora Denis Barić ističe kako su se dosadašnji zakoni i pravilnici EU-a radili na temelju otoka skandinavskih zemalja, a ne i mediteranskih. Razlike su velike, kaže Barić, i o tome će se ubuduće voditi više brige. Najviše se to odnosi na ribarstvo:

Hrvatska ima podršku Evropske komisije koja je počela razumijevati razliku između načina ribolova kod nas i u EU ,jer svi zakoni i praksa odnose se na skandinavske zemlje. Znamo kako su razvijeni i međusobno udaljeni naši otoci u odnosu na skandinavske. Stoga EK organizira u Splitu,19. lipnja Konferenciju o položaju i statusu hrvatskih ribara u EU. 

Predstavnicima Udruge Otočni sabor pridružio se i zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula. "Tražim dobra rješenja koja su već potvrđena i dokazana među onim članicama EU-a koje imaju otoke ali koje su riješile ili su na dobrom putu da riješe kronične probleme koji opterećuju i hrvatske otoke, izjavo je Picula:

Podaci govore da na europskim otocima BDP iznosi 79 posto od onog iznosa koji se ostvaruje na kopnu, pa čak i u u vrijeme konjukture na kopnu otočani imaju osjećaj da ona ne prelazi na otoke. Hrvatski su otoci, naravno, specifični i mi u EU parlamentu već godinama,bez obzira koja je kombinacija na vlasti, tražimo kako da sve što je otočanima potrebno: školstvo, zdravstvo, infrastruktura ... ,kako da sve to prebacimo na otoke.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.