Hrvatski radio

Radio Zadar

O stradanjima Škabrnje i u Splitu

15.11.2016.

08:50

Autor: HINA - HRT Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kulturno-društvena manifestacija "Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju", koja se u organizaciji udruge Benedikt održava petu godinu za redom, otvorena je sinoć u dvorani Nadbiskupskoga sjemeništa u Splitu. Tijekom sedmodnevnog trajanja u Splitu, Omišu i Imotskom bit će održano 12 događaja.

Najavljeno je predstavljanje knjiga, predavanja, projekcija dokumentarnih filmova kojima se podsjeća na tragična stradanja hrvatskih branitelja i civila u Vukovaru i Škabrnji u studenom 1991. godine."Velikosrpska agresija nanijela nam je ogromnu bol, a Vukovar i Škabrnja su zdenac na kojem se budući naraštaji trebaju napajati istinom o zbivanjima u Domovinskom ratu," rekao splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja .

U  sklopu spomenute manifestacije u četvrtak 17. studenog s početkom u 19 sati u dvorani Dominikanskog samostana u Hrvojevoj ulici broj 2 biti će prikazan dokumentarni film Luke Klapana Pridraga: ratna sjećanja. Istog dana također u 19 sati, a nakon organiziranog paljenja svijeća za žrtve Škabrnje i Vukovara projekcija Klapanova 40-minutnog filma biti će održana i u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice u Benkovcu, Šetalište kneza Branimira 46. 

Film Pridraga: ratna sjećanja na posve drugačiji način tematizira vrijeme Domovinskog rata, od 1991. godine kada su 21. studenog tenkovi Jugoslavenske vojske ušli u Donju Slivnicu i okupirali vitalnu prometnicu. Pridražanima koji su se našli u okruženju ona je bila jedini prolaz na slobodni hrvatski teritorij, a prilikom povlačenja iz sela u poslijepodnevnim satima ubijeno je i ranjeno nekoliko mještana, dok je većina muškaraca zarobljena i odvedena u Knin. O tim ratnim vremenima u filmu svjedoče Luca Čulina, ranjena u Domovinskom ratu te zarobljenik zloglasnog Martićeva zatvora Stara bolnica u Kninu Stanko Čulina Medo. Uz njih film obrađuje i druga potresna svjedočanstva o boli i patnji, posebice pridraških majki, koja  će ostaviti snažan dojam na sve one koji ga budu gledali, očuvati uspomenu na ono što su prošli Pridražani u borbi za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu.

Film je rađen u produkciji Udruge FFVAL. Ulaz na obje projekcije je slobodan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.