Hrvatski radio

Radio Zadar

O strategiji uvođenja novih tehnologija u škole

11.04.2018.

07:26

Autor: HRT radio zadar

foto: unizd.hr

foto: unizd.hr

Foto: - / -

Sveučilište u Zadru se profiliralo kao partner CARNET-u, Ministarstvu i Agenciji u formiranju infrastrukture potrebne za suvremeno obrazovanje, a posebice je značajna uloga poslijediplomskog specijalističkog studija Vođenje i upravljanje odgojno-obrazovnom ustanovom.

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET u suradnji sa Sveučilištem u Zadru jučer i danas u Zadru organizira peti skup "Suvremene tehnologije u obrazovanju – STO 2018". Dvodnevno događanje okuplja više od 300 sudionika, ravnatelja škola koje sudjeluju u pilot projektu „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)“, studenata poslijediplomskog specijalističkog studija Vođenje i upravljanje odgojno-obrazovnom ustanovom, profesore i studente učiteljskih fakulteta i fakulteta s nastavničkim smjerovima.

Pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra Joso Nekić pohvalio je CARNET za uspješan razvoj digitalnog društva, istaknuvši njegovu ulogu u opremanju Osnovne škole Zadarski otoci. Da nije bilo ideje o izvođenju nastave na daljinu, istaknuo je, ta škola nikada ne bi bila napravljena. Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja, rekla je kako će Ministarstvo kontinuirano ulagati u sustav obrazovanja, o čemu svjedoči i više od 200 milijuna pripremljenih kuna za provođenje eksperimentalnog programa "Škola za život", koji će se ove jeseni početi provoditi u više 80 škola.

Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican je na primjeru Multimedijalne dvorane, u kojoj je skup otvoren, s pametnom pločom iz nekih prošlih vremena, istaknula kako su različite reforme provođene u proteklim desetljećima, s većim i manjim intenzitetima. Sveučilište u Zadru se profiliralo kao partner CARNET-u, Ministarstvu i Agenciji u formiranju infrastrukture potrebne za suvremeno obrazovanje, a posebice je značajna uloga poslijediplomskog specijalističkog studija Vođenje i upravljanje odgojno-obrazovnom ustanovom.

- Naši stručnjaci, umjesto da danas ovdje sjede, predaju drugima u zemljama Europske unije. Zavirite u naš glasnik Lanternu, koja je dostupna u prostorima Sveučilišta, pa ćete vidjeti postignuća naših profesora. Znala sam do sada, a dugo sam u sustavu, koristiti metaforu kako ćemo postići napredak budemo li primjenjivali metodologiju spajanja uljnih mrlja. Bez obzira na sve mogućnosti komunikacije, koje su daleke, ljude često nadahne doživljaj zajedničkog susreta, kada jedni drugima kažu čime se bave. U tom smislu, želim vam uspješan rad na našem Sveučilištu, poručila je rektorica Vican, nakon čega je uvodno predavanje održala Andrijana Prskalo-Maček, zamjenica ravnatelja CARNET-a.

STO 2018 će obuhvatiti niz predavanja i radionica na temu strategije uvođenja informacijsko-komunikacijske tehnologije u škole, poučavanja i učenja u 21. stoljeću te primjene IKT-a u nastavi. Sudionici će oba dana skupa imati priliku vidjeti i konkretne primjere iz nastavničke prakse te komunicirati s inovativnim nastavnicima koji u svojoj svakodnevnoj praksi primjenjuju tehnologiju kao podršku nastavnim aktivnostima s učenicima tvrtki Prehnit d. o. o. te Marku Fabuliću i tvrtki Teodolit d. o. o - izvijestili su sa Sveučilišta u Zadru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.