Hrvatski radio

Radio Zadar

OB Zadar: Otvorena nova angiosala

02.12.2022.

13:44

Autor: Danijel Mandić / Maja Milin

Angio sala OB Zadar

Angio sala OB Zadar

Foto: Danijel Mandić / Radio Zadar

U zadarskoj bolnici, na prigodnoj svečanosti otvorena je nove angiosala koja je financirana sredstvima Ministarstva zdravstva. Radi se o tehnologiji najnovije generacije koja uvodi nove kliničke mogućnosti a da pri tom koristi najniže doze zračenja. 

Nova sala predstavlja sustav koji je u potpunosti prilagođen pacijentima i liječnicima, a inovativnim načinom upravljanja postiže se brži rad kod kompleksnih postupaka liječenja bolesti srca i krvnih žila. Naglasak je na znatno sniženom zračenju što je od velikog značaja za pacijenta, ali i zdravstvene djelatnike koji su svakodnevno izloženi zračenju, istaknuo je pročelnik Službe za interne bolesti, voditelj Odjela za kardiologiju OB Zadar dr. Dražen Zekanović. 

Našim pacijentima je sad osigurano da se na najsuvremeniji način liječe. Infarkt se dešava svima, obično u neobično doba dana – rano ujutro ili jako kasno, a tad naši timovi stižu da bi spasili čovjeku život. Pri tom ugrožavaju i svoje zdravlje jer su izloženi zračenju. Zato je ova moderna sala i važna za njihov život i rad jer je doza zračenja znatno smanjena.

dr. Zekanović

Sredstva za nabavku uređaja osigurana su iz decentraliziranih sredstava za decentralizirane funkcije u zdravstvu, osiguralo ih je Ministarstvo zdravstva, a vrijednost uređaja je gotovo 4,6 milijuna kuna. Proces nabavke nove angiosale trajao je tri do četiri mjeseca, no sad imamo najsuvremeniji uređaj za rađenje perkutanih intervencija ne samo u Zadru ili Dalmaciji već i šire, istaknuo je ravnatelj OB Zadar, dr. Željko Čulina. 

Što se tiče Odjela za kardiologiju, on je jedan od naših najboljih odjela, ne samo unutar OB Zadar nego i šire. Sigurno će i nova Angio sala pomoći u razvoju Odjela i pružanja pomoći sadašnjim i budućim pacijentima.

Ravnatelj OB Zadar, dr. Čulina

- Uvijek naglašavam da je zadarska bolnica jedna od najboljih u Hrvatskoj poglavito na nivou sekundarne zdravstvene zaštite i sigurno ne pretjerujem kad kažem da može stati uz bok tercijarnim zdravstvenim ustanovama. Kardiologija je zasigurno jedna od takvih djelatnosti gdje pacijenti mogu dobiti jednaku skrb kao u bilo kojem Sveučilišnom centru u Hrvatskoj, zaključio je državni tajnik dr. Silvio Bašić koji se, prema riječima ravnatelja Čuline, posebno zalagao da ovaj vrijedni uređaj dođe u OB Zadar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.