Hrvatski radio

Radio Zadar

Obilježava se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

01.12.2017.

13:36

Autor: Suzana Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Godišnje na području Zadarske županije od AIDS-a oboli 1 do 3 osobe, na državnoj razini bilježi se 100-tinjak oboljelih po čemu još uvijek spadamo u zemlje s niskim pobolom. Koliko su Zadrani i žitelji Zadarske županije svjesni rizika od ove bolesti i koliko se često odlaze besplatno testirati ?

Zadarski Zavod za javno zdravstvo od 2007. godine provodi testiranje, voditelj epidemiološke službe dr Alan Medić zadovoljan je radom Savjetovališta za HIV odnosno odazivom građana.

Stopa oboljevanja u našoj zemlji je tri puta manja u odnosu na Europsku uniju, no Hrvatska je kad je riječ o socijalnoj izolaciji nositelja HIV virusa  još uvijek dosta zatvoreno i neinformirano društvo pa je edukacija djece i društva uopće i dalje potrebna.  

A sve informacije uvijek ćete dobiti i u savjetovalištu Službe na Kolovarama ili u prostorijama Crvenog križa kod crkve Sv. Šime. I na kraju još jednom podsjećamo - primarna zaštita od HIV infekcije i dalje je prezervativ, a još bolja je biranje stabilnog seksualnog partnera i vjernost.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.