Hrvatski radio

Radio Zadar

Obilježen 1. Tjedan parkova Hrvatske „Igrama Bioraznolikosti“!

02.06.2016.

08:42

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povodom obilježavanja prvog Tjedna parkova Hrvatske, Dana zaštite prirode RH i Međunarodnog dana biološke raznolikosti Javna ustanova Park prirode Vransko jezero održala je edukativno - sportsku manifestaciju pod nazivom „Igre Bioraznolikosti - Kakvo sam društvo prirodi?“.

Igre su održane 27. svibnja na lokalitetu Prosika, u Parku prirode Vransko jezero, a sudjelovalo je 59 učenika iz lokalnih osnovnih škola: OŠ Biograd, OŠ Sv. Filip i Jakov, OŠ Petar Zoranić, Stankovci, PŠ Crljenik i OŠ Pirovac.

Uzbudljivim interaktivnim igrama : Poplava na Vranskom jezeru i Čapljino gnijezdo učenici su se uz pouku o važnosti poplavnih staništa i gniježđenju ptica imali priliku pokazati složnost i spretnost  u grupi te svoje snage odmjeriti  s vršnjacima. Igra "Pamtim Parkove" učenike je upoznala s novim web portalom Parkovi Hrvatske kroz otkrivanje  i prepoznavanje 19 različitih logotipova Nacionalnih parkova i Parkova prirode.

Učenicima je povodom manifestacije osiguran prijevoz autobusom, koji je ILIRIJA d.d. Biograd velikodušno ustupila za prijevoz djece od njihove škole do lučice Prosika u Parku prirode Vransko. Veliko hvala Iliriji d.d. na vjernoj podršci.

Tjedan parkova Hrvatske u sklopu kojeg su održane Igre Bioraznolikosti trebao bi postati  tradicionalna manifestacija kojom će 8 nacionalnih i 11 parkova prirode otvoriti glavni dio sezone. Više informacija o ovogodišnjem Tjednu parkova Hrvatske, kao i precizan raspored događanja dostupni su na www.parkovihrvatske.hr. 

 U nastavku pročitajte neke od dojmova samih učenika:

"Bilo je baš cool! Super smo se zabavili. Igrali smo zanimljive i poučne igre, promatrali prirodu, boravili na svježem zraku i ono najslađe, uživali zajedno u pizzama i sokovima. Ma bilo je baš super! Mi bi to opet ponovili."   

Učenici 4. r OŠ Filip i Jakov

"Želimo vam reći da smo jako sretni i zadovoljni što smo bili dio vašeg projekta. Zabavili smo se i jako smo uživali u igrama kroz koje smo utvrdili i ponešto novo naučili o važnosti očuvanja prirodnih ljepota domovine nam Hrvatske. Također hvala za jedno novo iskustvo, lijepo i veselo vrijeme provedeno u prirodi gdje smo pronašli i nove prijatelje.
Pozdrav od trećaša i učiteljice iz Stankovaca i nadamo se ponovnom viđenju!"

Učenici 3. r OŠ Petar Zoranić, Stankovci

"Zahvaljujemo se na odličnoj organizaciji obilježavanja Dana zaštite prirode Republike Hrvatske, Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Tjedna parkova Hrvatske. Vrlo smo sretni što smo sudjelovali u ovoj manifestaciji.

Veliki pozdrav iz Biograda na Moru od učenika 4.b razreda i njihove učiteljice Margite Brzoja."

 Učenici 4. r OŠ Biograd na Moru

 "Sudjelujući na Igrama bioraznolikosti naučila sam mnogo o Parku prirode Vransko jezero i živim bićima koja prebivaju na tim prostorima. Osobito mi se svidjela čaplja danguba koja je i simbol Parka. Kroz igre sam se također imala priliku upoznati s ostalim hrvatskim nacionalnim parkovima i parkovima prirode."

Klara Vendl, 8. r OŠ Pirovac

"Bilo mi je super na Vranskom jezeru! Najbolja mi je bila ona igra kad smo morali hodati na pitarima i nositi trsku, a to ti je jako teško."

Marijo Morić, 1. r PŠ Crljenik

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.