Hrvatski radio

Radio Zadar

Obilježen Dan utemeljenja grada Paga

19.05.2015.

13:05

Autor: HRT centar Zadar / Grad Pag

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Trgu Petra Krešimira IV održan je program obilježavanja Dana utemeljenja grada u kojem je Udruga „Paška alka" izvela prikaz utemeljenja grada Paga, onako kako je to izgledalo 18. svibnja. 1443. godine.

       U prikazu utemeljenja sudjelovali su i članovi crkvenoga zbora. Članovi Udruge „Paška alka" izveli su srednjovjekovne plesove na koreografiju Sanje Petrovski iz Zadarskog plesnog ansambla.

       Nakon prikaza utemeljenja u Zbornog crkvi Marijinog Uznesenja održan je koncert Maria Penzara, istaknutog hrvatskog orguljaša i čembalista, redovnog profesora orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, na Institutu za crkvenu glazbu KBF-a u Zagrebu, Akademiji za glasbo u Ljubljani i Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Na restauriranim baroknim orguljama izvedena su djela Frescobaldia, Zipolia i Buxtehude.

       Organizatori programa su Centar za kulturu i informacije Pag, Udruga „Paška alka" i Župni ured Pag, a pokrovitelj je Grad Pag.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.