Hrvatski radio

Radio Zadar

Obilježena Zavjetna svetkovina Gospe Loretske

12.05.2016.

09:52

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zavjetna svetkovina Gospe Loretske, poznata i kao „Arbanaško čudo", svečano je proslavljena u Arbanasima. Zadarski Arbanasi ove godine obilježavaju i svoju veliku obljetnicu - 290 godina doseljenja iz okolice Skadra.

Gospa Loretska slavi se punih dvjesto devedeset godina. Na misi koju je predvodio bosanskohercegovački kardinal Vinko Puljić, tražilo se mjesto više.

Ta Gospa je povezana s jednom tradicijom s kućom nazaretskom... - podsjeća kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup.

Tradicija se poštuje gotovo tri stoljeća. I to nakon što su Nazaretsku kućicu stanovnici tog dijela grada, vidjeli na jednoj čistini.

Gospa Loretska je znači naša vjera katolička nije to kulturno umjetičko društvo pa se obućeš u narodnu nošnju i to je sad to. To je smisao života. - kaže Ivo Kotlar.

Najmlađi dobivaju darove, ali i sudjeluju u procesiji.

To je jedan poseban dan.
Što se radi?
ide okolo.
Dobijaju se darovi.
Da.
Ti si dobio?
Ne. - priča nam Ivan Kalmeta.

Ružine latice spremljene su u košare.

To se baca u čast Gospi 200 godina di idu putem i da pokazuju tamo naša djeca u bijelom bacaju latice. - govori Josip Grdović.

Gospa je poznata i po tome što joj se ljudi rado zavjetuju. Što su je vjernici zamolili, tajna je. Neraskidiva veza koja traje jako dugo. Slavi se svake godine, desetog dana u svibnju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.