Hrvatski radio

Radio Zadar

Obilne kiše usporile poljodjelske radove

09.05.2013.

11:21

Autor: ap

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Poljoprivrednicima je dosta kiše. Zabrinuto prate vremensku prognozu pitajući se hoće li uspjeti vratiti uloženo. Učestale i obilne kiše u proteklom razdoblju usporile su većinu poljodjelskih radova, a neki su poslovi i znatno odgođeni.

Izostala je i zimska obrada tla za uzgoj ljetnih povrtnih kultura što znači da će trebati uložiti puno više rada i sredstava u proizvodnju, a možemo očekivati i manji prinos - procjena je zadarskog poljoprivrednog stručnjaka mr. Marjana Tomca:

"Pa vidite na primjer krumpir koji se obično kod nas negdje u trećem mjesecu počinje saditi...manji dio je posađen što su uspjeli poljoprivrednici obaviti onako između dvije kiše i na nekim sušim terenima. Ali tamo gdje su vlažni tereni možemo reći sad tek niče što je gotovo mjesec dana zaostatak" - ističe Tomac.

Poteškoća imaju i voćari. Mraz i niske temperature oštetili su breskvu koja je bila u punoj cvatnji. O štetama je teško preciznije govoriti, ali jedno je sigurno - dodaje Tomac.

"Ove godine možemo reći da će breskve biti puno manje kao jedne od vodećih kultura i možemo reći brenda ovog našeg ravnokotarskog prostora. Naime, zbog mraza je jedan dio bresaka stradao pogotovo niže etaže što je bilo u periodu cvatnje. Ali i zbog bolesti kovrčavost lista ili tafrine deformans koja je učinila svoje…"

Uzastopne kiše onemogućile su obavljanje zaštite. Pravovremeno prskanje bilo je gotovo nemoguće obaviti, u voćnjake se nije moglo zbog blata, a kiša je stalno ispirala sredstva za zaštitu s biljaka i kod onih najupornijih voćara koji su po nekoliko puta prskali. Ovoliko oborina dobrodošlo je samo za punjenje akumulacija - zaključuje agronom Tomac.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.