Hrvatski radio

Radio Zadar

Obišli smo bunkere na Vidikovcu - novu turističku atrakciju

18.12.2021.

15:19

Autor: Elena Sovar/HRT Radio Zadar

Bunker na Vidikovcu

Bunker na Vidikovcu

Foto: Elena Sovar / HRT Radio Zadar

Grad Zadar dobiva novu turističku rutu. Projektom Revival oživjet će se jedan od bunkera te urediti okoliš na Vidikovcu. Želja je turistički rasteretiti centar grada te zainteresirati turiste i građane za bunkere na zadarskom području.


U sklopu projekta, na kojemu surađuju talijanski i hrvatski partneri, uredit će se bunker na Vidikovcu te okoliš uz njega. Uz to, ustanovljena je i nova turistička ruta koja će uključivati još nekoliko bunkera od njih preko 250 na zadarskom području. O stavljanju bunkera u turističke svrhe više je rekla turistička djelatnica Iva Bencun:


Iva Bencun o bunkerima

Osim toga cilj je i upoznati turiste s važnosti bunkera u Domovinskom ratu, dodaje Bencun:


Bencun o bunkerima u Domovinskom ratu

Na povijesni kontekst izgradnje bunkera podsjeća povjesničarka umjetnosti dr. Antonija Mlikota ističući da su nastali na granici Kraljevine Italije i Jugoslavije:


Antonija Mlikota o bunkerima

Zadarske bunkere znanstvenici su počeli istraživati mnogo ranije i to kroz jedan drugi projekt, a svi oni koji ne mogu dočekati njihovo stavljanje u funkciju već sada ih mogu obići virtualnom šetnjom na internetu.


Galerija
Antonija Mlikota, Foto: Elena Sovar/HRT Radio Zadar
Bunker na Vidikovcu, Foto: Elena Sovar/HRT Radio ZadarBunker na Vidikovcu, Foto: Elena Sovar/HRT Radio ZadarAnte Ćurković, Grad Zadar, Foto: Elena Sovar/HRT Radio ZadarIva Bencun, Foto: Elena Sovar/HRT Radio ZadarProjekt revitalizacije bunkera, Foto: Elena Sovar/HRT Radio Zadar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.