Hrvatski radio

Radio Zadar

Obišli smo Nin i Zaton - bura poharala borovu šumu

23.02.2019.

13:58

Autor: Vladimir Šetka

Snimio: Matija Brkljačić/HRT

Snimio: Matija Brkljačić/HRT

Foto: - / -

Orkanska bura, koja od sinoć puše na zadarskom području doslovno je poharala zapadnio dio Županije, posebno područje Zatona i Nina. Osim srušenih stabala, vatrogasci su na više mjesta morali intervenirati i zbog požara.

Na potezu od Zadra prema Zatonu i Ninu uz cestu gdje je gusta borova šuma teško je prebrojati porušena stabla. U samom Zatonu bura je srušila nadsteršnicu na autobusnom stajalištu, s mnogih kuća padao je crijep, a prometni znakovi i reklame doslovno su pometeni. Stanovnici Zatona takve udare bure u kratkom vremenu ne pamte.

Skoro sve kuće imaju ponešto oštećenja. Manji su problem porušena stabla, koliko je problem zbog otkrivenih krovova. treba samo moliti Boga da ne bude kiše. A ovo što je noćas bilo da se u tako kratkom vremenu može formirati jaka i orkanska bura to se ne pamti, rekao nam je jedan mještanin Zatona.

No, više od polomljenih stabala i raskrivenih krovova, Zatonjane je ugrozio požar koji je buknuo kratko iza 22 sata. Vatra potpomognuta jakim vjetrom približila se rubnim kućama, zbog čega su oko 23,30 sata policijski službenici započeli s preventivnom evakuacijom mještana. Nije im bilo nimalo ugodno gledati kako se vatra približava. 

Vatra je prebacila, samo ne znam odakle.nas je došla evakuirati policija. Makli su nas odavde, jer je došlo blizu kuća. Vidilo se da gori na ulazu u Zaton, kod benzinske pumpe. Uspjeli su to sanirati vatrogasci. Svaka im čast, kaže drugi mještanin. 

Požar je ugašen oko 1,30 sati, srećom nije bilo ozlijeđenih, a državna cesta ponovno je bila otvorena za promet oko dva sata ujutro. Samo koji kilometar dalje - u Ninu - bura je polomila na desetke stabala. Kako bi se normalizirao promet tijekom prijepodneva se rašćišćavala važna prometnica.

Porušilo je kompletnu šumu na cestu, još jutros oko jedan sat, pa su prvu fazu čišćenja napravili do pet sati ujutro da se može prolaziti autima, a sad pokušavamo očistiti ostatak, rekao nam je na terenu Jozo Mustać iz Grada Nina.

Bura je potopila i više brodica, a srušenih stabala bilo je i u drugim dijelovima županije, te samom Zadru. A oko šest sati ujutro s autoceste na odmorištu Jasenice uz pratnju mjerodavnih službi prepraćen je autobus s tridesetak putnika, koji sinoć zbog bure nije mogao nastaviti autocestom prema Zagrebu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.