Hrvatski radio

Radio Zadar

Obitelj Schuligoi feštom proslavila 50 godina ljetovanja u Bibinjama

05.06.2017.

16:19

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prije pola stoljeća, na nagovor prijatelja, mladi bračni par iz Austrije Cillia i Hubert Schuligoi stigao je u Bibinje. Dolazak u tadašnje Bibinje za njih je predstavljao pravi robinzonski pothvat, jer mjesto tada nije imalo ni asfaltirane ceste.

- Prije je Bibinje bilo malo misto, nije bilo asfaltiranih cesta, rasvjete, imali su samo jedan restoran. Ali ono što nas najviše privlači su dragi ljudi i gostoprimstvo – prisjećala se Cilli pokazujući na obitelj pok. Danice i Grge Sekule, te na prevoditelja, njezinoga velikog prijatelja Jerolima Sikirića.

Zahvaljući pokojnima Danici i Grgi umjesto planiranih pet dana, mladi bračni par prije pedeset godina u Bibinjama je ostao šest tjedana, a gospođa Cilli dolazi i danas u svojoj 76-oj godini života.

- Kad bi Cilli i Hubert došli u Bibinje, kod nas bi svaki dan bila fešta. Vrtija bi se ražanj, peklo bi se prase ili janje, feštalo se uz domaće vino, baš smo uživali – priča nam Marija Karaban, rođena Sekula prisjećajući se svog djetinjstva.

Oni su nam kao dio familije – dodaje Marija pokazujući nam fotografije sa svojeg vjenčanja sa pokojnim Hubertom i gospođom Cilliom.

- Bili su i na mome piru – uključuje se u razgovor Jagoda Sekula od koje saznajemo kako su gospođa Cilli i Hubert sa svoja dva sina i kćerkom prisustvovali svakoj svadbi u obitelji Sekula što dovoljno svjedoči ovom pola stoljeća prijateljstvu.

Danas u Bibinje ne dolaze samo ljeti, njena dva sina u Bibinjama imaju jedrilicu i dolaze barem nekoliko puta godišnje. Bibinje su zavoljela i njihova djeca koja već stvaraju nove uspomene na bibinjska lita.

Zamjenik načelnika Općine Bibinje u znak zahvalnosti obitelji Schuligoi poklonio je sliku mlade bibinjske umjetnice Tereza Kardum Kinda.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.