Hrvatski radio

Radio Zadar

Obiteljski smještaj vrijedan 2 milijarde eura

15.11.2016.

17:56

Autor: S. Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadar je domaćin Foruma obiteljskog smještaja. Ovom se djelatnošću u Hrvatskoj bavi više od 70 tisuća iznajmljivača, nude smještaj s više od 500 tisuća kreveta i Hrvatskoj donose 2 milijarde eura godišnje, istaknuto je na otvorenju.

Zadar će iduća tri dana biti mjesto susreta pružatelja turističkih usluga u domaćinstvima te hrvatskih proizvođača i dobavljača proizvoda i usluga za obiteljski smještaj. U dvorani na Višnjiku otvoren je trodnevni Forum obiteljskog smještaja. Organizatori najavljuju sudjelovanje više od tisuću sudionika, a cilj je educirati pružatelje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i povezati ih s hrvatskim proizvođačima i dobavljačima proizvoda koji sudjeluju u paralelnoj akciji "Kupujmo Hrvatsko".

  Obiteljskim smještajem u Hrvatskoj bavi se više od 70 tisuća iznajmljivača, nude smještaj s više od 500 tisuća kreveta

 " A sami građani, koji svoju privatnu imovinu stavljaju u funkciju turizma, doprinose ekonomiji RH-a s 2 milijarde  eura godišnje",ističe predsjednik Zajednice obiteljskog turizma Nedo Pinezić. Tvrdi kako je u kategoriji obiteljskog smještaja i najveća lojalnost gostiju koji se vraćaju iz godine u godinu i stoga sadašnju kategorizaciju smatra vrlo zastarjelom jer koči razvoj obiteljskog smještaja.

   Tu nisu više važne zvjezdice. Važne su druge stvari. Nije važna telefonska linija na žici, važan je Wi-Fi, besplatni internet. Možda nije više važan zlatni umivaonik već spremište za bicikl koje košta nekoliko tisuća eura. Možda više nije važno da imate veliku kupaonicu već je važno da primate mene i mog kućnog ljubimca u svoj dom. Danas postoji stotinu različitih razloga za putovanje koje mora struka dokučiti, a ne birokracija.

A što kažu pružatelji obiteljskog smještaja. Problema ima, osobito u manjim sredinama gdje lokalna samouprava ne drži korak s razvojem turizma, kaže jedan sudionica Foruma:

 Problem je ponuda. Više nije vrijeme da gostu ponudimo samo sunce. Međutim u mjestu u kojem smo mi, manjem mjestu, npr.ponuda kafića zatvara se 15. 9. a nama je sezona primjerice ove godine trajala do 20. 10. U tom vremenu nemamo  im što dati.

 Hrvatska je inače među 5 najtraženijih odredišta u Europi što se tiče obiteljskoga turizma, a trodnevnom skupu u Zadru pridružit će se i ministar turizma Gari Capell koji će sutra otvoriti manifestaciju „Kupujmo hrvatsko - Hrvatski proizvod za hrvatski turizam".

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.