Hrvatski radio

Radio Zadar

Objavljen roman Borisa Dželalije "Gospodar svojih odluka"

13.01.2021.

14:22

Autor: HRT Radio Zadar/HINA

Filip Brala/PIXSELL, arhivska fotografija

Filip Brala/PIXSELL, arhivska fotografija

Foto: - / -

Roman liječnika sveučilišnoga profesora Borisa Dželalije "Gospodar svojih odluka", koji prati hrvatsku zbilju druge polovice 20. i početka 21. stoljeća, objavio je zadarski ogranak Matice hrvatske i Matica hrvatska iz Zagreba.

Recenzentica romana Teodora Vigato ističe kako biografski ili autobiografski roman "Gospodar svojih odluka" prati životni put siromašnoga i pametnoga dječaka Mislava iz Dalmatinske zagore te podastire hrvatsku zbilju druge polovice 20. i početka 21. stoljeća.

Roman je, ističe, ispričan u trećem licu, a prikazuje se netko drugi, a ne autor, premda model pisanja podrazumijeva Dželalijin život. Preko druge osobe razotkriva se samospoznajni autor, pripovjedač i izvanjski prostor u kojem se nalazi, naglašava Vigato i dodaje kako pripovjedač oblikuje biografski privid kontinuiteta osobnoga života.
Navodi kako autor odabire činjenice koje su po njegovu mišljenju odredile dinamiku života - djetinjstvo, školovanje, dolazak u Zadar, rat i poraće, te konačno borbu s novim pandemijskim virusom Covid 19.

Glavni lik romana aktivno od samih početaka sudjeluje u Domovinskom ratu, napominje recenzent Zlatko Begonja i dodaje kako je posebno vjerno njegovo svjedočenje o ratnim zbivanjima u mjestu Škabrnji. Ističe kako je tu kao hrvatski liječnik branitelj s ostalim suborcima proživljavao izrazito teške trenutke koji su napadima tzv. JNA i pratećih četnika doveli do okupacije i likvidacije brojnih mještana na vrlo okrutan način.

Dodaje kako se ratni put potom nastavljao na bojišnom polju za vrijeme operacije "Maslenica" i nakon toga u različitim oblicima sve do okončanja borbe za hrvatsku slobodu i samostalnost. Naglašava kako je vladati svojim odlukama jedna od pretpostavki zadržavanja ljudskoga i moralnoga integriteta, tako važnoga, ali neprestance stavljanoga na kušnju, poglavito u prilikama koje su opisane u romanu.

Stoga je, smatra, "Gospodar svojih odluka" vrijedno štivo, nadasve za one koji se nisu susretali s ovakvim ili sličnim događajima, jer pruža mogućnost pronicanja u različitosti životnih putova, koji, kao u ovome slučaju, ukazuju na potrebu stalnosti i odanosti odabranom zvanju kao i vjernosti obitelji i domovini.
Boris Dželalija rođen je 1955. godine u Ključu na Miljevcima kod Drniša. Osnovnu školu završio je u Drinovcima, a gimnaziju u Drnišu.

Diplomirao je 1979. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 1994. godine stekao je doktorat znanosti na Zagrebačkom sveučilištu. U statusu je redovitoga profesora u trajnom zvanju na Odjelu za zdravstvene studije na Sveučilištu u Zadru i kao vanjski suradnik u istom zvanju na Medicinskom fakultetu u Splitu. Dragovoljac je Domovinskoga rata. Preživio je pakao Škabrnje i vojnički put završio u činu pričuvnoga pukovnika HV-a. Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobite zasluge u humanitarnom djelovanju tijekom Domovinskoga rata te za znanstveni rad i medicinska istraživanja na području biomedicine i infektologije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.