Hrvatski radio

Radio Zadar

Objavljene pjesme Joje Ricova u online izdanju DHK

15.04.2020.

15:53

Autor: HRT Radio Zadar/HINA

Luka Klun/PIXSELL, arhivska fotografija

Luka Klun/PIXSELL, arhivska fotografija

Foto: - / -

Uredništvo online Male knjižnice Društva hrvatskih književnika (DHK) objavilo je izbor iz pjesama književnika Joje Ricova iz zbirke "Mirotvorac kozmosa" koju je priredio Cvjetko Milanja. .

Knjiga obuhvaća radove iz desetak autorovih zbirki, od prve zbirke "Jesenas i danas" (1954.), koju je izdao zajedno s Tinom Ujevićem, do njegovih radova i zbirki nastalih do 2010.  Uredništvo ističe kako Ricov svojom poetikom ne pripada niti jednoj pjesničkoj grupaciji, premda je naraštajno sukladan s pojavom krugovaša, a i s njihovim poetičkim supstratom.

Po naglašenom buntovništvu, po angažiranju svoje sudbine u ideološku uvjerljivost svojih pjesama, po borbi za hrvatsku pravicu i za njezine društvene, slobodarske i samosvojne značajke, ocjenjuje kako se Ricov odvaja od svoje generacije. Naglašava kako je tematski sav u znaku povijesnoga usuda Hrvatske, zla i nepravde, u kriku i grču, u lamentaciji i inkantaciji.

Ricov je, podsjeća, pisao i čakavskim dijalektom te dodaje kako Ricov stalno diže svoj pjesnički glas protiv različitih oblika represije, što se dobro vidi i u ovom izboru iz njegova pjesničkog opusa.
Joso Ricov (Joja) rodio se u Kalima 1929. Osim književnošću bavi se i kiparstvom te glumom i prevoditeljskim radom, a povremeno i likovnom kritikom.

Neposredno po povratku s III. festivala jugoslavenske poezije 1959. na autoputu "Bratstvo i jedinstvo" (relacija Beograd - Ohrid) uhićen je te bez procesa i presude prognan u dvogodišnje zatočeništvo na Grgur kod Golog otoka. Pušten je iz zatvora tek na peticijsku intervenciju prijatelja Salvatorea Quasimoda, talijanskog nobelovca.
Ricov je nositelj Međunarodne nagrade Europa Arte (Pariz, Zurich, Milano), Povelje Talijanskog instituta za kulturu, Zagreb 1966.; Međunarodne nagrade "Parthenope Aurea" s pergamenskom nominacijom "Cavaliere dell' Arte (Vitez Umjetnosti 1997.) Univerzalne akademije "NEAPOLIS" za lijepe umjetnosti, znanosti i književnost u Napulju 1997.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.