Hrvatski radio

Radio Zadar

Objavljene upute za slučaj zaraze turista u Hrvatskoj

20.06.2020.

08:53

Autor: hina/hrt zadar

Marko Dimic/PIXSELL ( ilustracija)

Marko Dimic/PIXSELL ( ilustracija)

Foto: - / -

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za slučaj zaraze turista u Hrvatskoj u kojima se navodi da se strane turiste s potvrđenim covidom19 odmah prebacuje u predviđenu zdravstvenu ustanovu,dok se domaći turisti s blažim simptomima šalju kući u izolaciju po mogućnosti vlastitim prijevozom

Strani gosti koji su kontaktirali oboljelog mogu se i prije isteka izolacije oboljelog vratiti u svoje matične države, nakon konzultacija sa javnozdravstvenim vlastima njihove zemlje. 

Zaposlenici u smještaju u kojem je bio smješten zaraženi turist, a koji su također zaraženi, moraju biti podvrgnuti bolničkom liječenju ili izolaciji, ovisno o težini simptoma. Zaposlenici kojima nije potvrđena bolest, a bili su u kontaktu sa zaraženim turistom, moraju u izolaciju.

O završetku izolacije i zdravstvenom stanju skrbi nadležni liječnik koji je odredio karantenu, odnosno samoizolaciju, navodi se uz ostalo u uputama objavljenima na internetskim stranicama HZJZ-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.