Hrvatski radio

Radio Zadar

Obljetnica rušenja Masleničkog mosta

22.11.2016.

18:04

Autor: Edi Škovrlj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osim po stradanjima Vukovara, Škabrnje i Nadina, ratni studeni 91. pamtit će se i po rušenju Masleničkog mosta i pokušaju razdvajanja hrvatskog sjevera i juga .

Do danas je ostala tajna tko ga je srušio, neprijatelj ili mi sami.

Marko Čulina, zapovjednik 112 brigade HV-a. Te noći je bilo jako grmljavinsko nevrijeme tako da u 5 i 45 ujutro most je srušen.

Upletanje više sile i gromova zasad je jedino objašnjenje.

Tko ga je srušio do danas nitko nije utvrdio.

Nakon vađenja ostataka počela je i gradnja novog mosta na istome mjestu, 55 metara iznad mora, dugačkog 315 metara. Radovi su povjereni tvrtki "Đuro Đaković". Kilometar i pol dalje već je bio sagrađen i novi armiranobetonski most, sastavni dio autoceste.

Jesam radosan sam i sav sretan.

I danas svojom ljepotom mami uzdahe i poglede. Onima najhrabrijima pruža nezaboravno zadovoljstvo kao najviša skakaonica za bungee jumping u Hrvatskoj.

Stvarno je prelijep, prvi put sam ovdje i oduševljena sam.

Maslenički most imao je i ima najmanje dvojako značenje. Simbolično- u ratu srušen u miru obnovljen i naravno prometno-zamjenski je to pravac za autocestu i vječna alternativa za velebitsku buru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.